Jakie owoce i warzywa wybrać do słoiczków?
Aby nasze przetwory były najlepsze, warto poświęcić trochę uwagi na wybór owoców czy warzyw. Pamiętajmy o tym, by wybierać soczyste, zdrowe, świeże i dojrzałe produkty. – Zawsze kupuję letnie produkty o pięknych i soczystych kolorach. Zwracam też uwagę na cenę – na początku i pod koniec sezonu cena zawsze skacze w górę. Ale w środku sezonu na dany owoc czy warzywo cena i jakość jest zawsze najlepsza. Zatem właśnie wtedy zamykajmy je w słoiczkach i butelkach – radzi Joanna Matyjek.
Jak przygotować owoce i warzywa przed włożeniem ich do słoików?
Przed włożeniem skarbów sadów i ogródków do słoików, musimy się przygotować. Produkty zawsze myjemy zimną wodą i osuszamy. Wszystkie pęknięcia czy nadpsucia dyskwalifikują produkt. Umyte zimną wodą i osuszone owoce są gotowe do obróbki.