Jak sprawdzić czy ryba jest świeża?
- Przed zakupem należy dokładnie ją obejrzeć i wziąć pod uwagę zapach i wygląd ryby. Oczy powinny być wypukłe i błyszczące, w żadnym wypadku mętne. Skrzela – krwistoczerwone, mięso jędrne, a skóra jednolita i bez jakichkolwiek ubytków w łuskach – przekonuje ekspert i dodaje, że wiele osób o tym nie wie, ale paszcza świeżych ryb jest zamknięta, a włożona do wody tonie, ale to sprawdzić możemy dopiero w domu, natomiast w sklepie wystarczy sprawdzić jędrność jej mięsa - po naciśnięciu palcem na rybę, nie powinien pozostać w tym miejscu dołek
A dlaczego ryby tak szybko się psują? – Przede wszystkim w ich mięsie jest znacznie więcej wody niż w wieprzowinie czy drobiu – tłumaczy Paweł Kępa. – Dodatkowo nie ma możliwości chemicznego konserwowania ryb, tak jak to bywa w przypadku mięsa, przede wszystkim dlatego świeże ryby mają tak krótki termin przydatności do spożycia.