Światło niszczy smak
Zawarta w piwie ryboflawina (witamina B2) to substancja korzystna dla zdrowia, ale pod wpływem światła, a szczególnie promieni słonecznych, rozpada się na się na związki psujące aromat. Dlatego właśnie powinno się je przechowywać w ciemnych butelkach. O ile chmielowa goryczka jest dla piwa zaletą, na pewno nie można powiedzieć tego o goryczy związanej z wiekiem. Przeciętny trunek przestaje być dobry po 6-12 miesiącach przechowywania. Ostatnie odkrycie naukowców z Monachium stworzyło jednak podstawy dla produkcji piwa, które można przechowywać dłużej. Okazało się, że spośród 56 gorzkich substancji 5 odpowiada za jego niewłaściwy smak związany ze zbyt długim przechowywaniem. Zdaniem odkrywców, zapobieganie powstawaniu tych substancji, pozwoli na powstanie ?długowiecznego? piwa, które zachowa smak i aromat.
Polecamy również:
Jak alkohol wpływa na zdrowie? Jak alkohol wpływa na zdrowie?