Czy na pewno takie niezdrowe?
Choć alkohol - z definicji - do zdrowych trunków nie należy, to piwo może poszczycić się całkiem dużą ilością witamin. Często nazywa się je nawet "płynnym chlebem", gdyż głównym składnikiem potrzebnym do jego wyrobu jest słód jęczmienny. Piwo zawiera białka i aminokwasy, a także sporo witamin z grupy B - które korzystnie działają na system nerwowy i pobudzają działanie układu trawiennego - oraz niacynę (wit.PP). Zawarty w piwie chmiel i sole potasowe działają moczopędnie, przepłukując nerki z zalegającego w nich piasku i drobnych kamieni. Trunek ten, podobnie jak czerwone wino, zapobiega odkładaniu się skrzepów w arteriach krwionośnych, a więc chroni w pewnym stopniu przed zawałem serca i udarem. Oczywiście - pity w bardzo umiarkowanych ilościach. Do tego żywice pochodzące z szyszek chmielu mają silne właściwości bakteriobójcze.
Polecamy również:
Jak alkohol wpływa na zdrowie? Jak alkohol wpływa na zdrowie?