Sos do wołowiny wellington według Jamiego Olivera
Składniki: 600 ml gorącego wywaru wołowego dobrej jakości, 100 ml madery, 2 cebule, 4 gałązki świeżego tymianku, czubata łyżeczka dżemu z czarnych porzeczek, czubata łyżeczka musztardy angielskiej, 2 czubate łyżeczki mąki plus dodatkowo do posypania.
Obrane i pokrojone w spore kawałki cebule oraz gałązki tymianku smażymy na patelni, na średnim ogniu, przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy dżem, mieszamy i dusimy, aż całość stanie się błyszcząca i ściemnieje. Wlewamy maderę, podpalamy zapałką i wypalamy alkohol. Dodajemy musztardę i mąkę, mieszamy. Stopniowo wlewamy wywar. Gotujemy do pożądanej konsystencji, następnie miksujemy blenderem i przecieramy przez sito.
RAF/mp/WP Kuchnia