Sos boloński
Klasyczny przepis na ten sos nie zawiera czosnku ani oregano. Pod koniec gotowania dodaje się do niego mleko, aby złagodzić kwaśny posmak pomidorów. Co ciekawe, we Włoszech nie jada się spaghetti bolognese, gdyś cienkie nitki nie utrzymują ciężkości sosu. Bolognese serwowany jest z makaronem typu tagliatelle lub pappardelle.
*Składniki: *500 g mielonej wołowiny, 1 duża marchewka, 2 łodygi selera naciowego, 1 cebula, cebula, 2 ząbki czosnku, 50 g wędzonego boczku, 1 szklanka mleka, 1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina, 2 puszki krojonych pomidorów, 3 łyżki oliwy, 2 listki laurowe, sól, cukier, pieprz w ziarnach.
Przygotowanie: marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i seler posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Boczek pokroić drobno, a pomidory z puszki zmiksować wraz z zalewą. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać boczek, a po chwili cebulę i czosnek. Następnie dodać marchewkę oraz seler i podsmażać kilka minut, aby zmiękły. Mięso podzielić na mniejsze kawałki i dodać do boczku i warzyw. Po obsmażeniu wlać mleko, wymieszać i nieco odparować. Dodać wino i również odparować. W kolejny kroku dodać pomidory, doprawić. Dusić przez dwie godziny na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Przed podaniem posolić do smaku i opcjonalnie posłodzić, jeśli sos jest za kwaśny.