Warzywne lasagne
Potrawa ta smakuje doskonale również w wersji wegetariańskiej.
Składniki: 6 płatów makaronu lasagne, 2 ząbki czosnku, 1/2 cebuli, ćwierć pora, garść orzeszków piniowych, 200 g szpinaku, 100 g mozzarelli, 1 łyżka jogurtu greckiego, 2 łyżki oliwy, sól czosnkowa, pieprz biały, gałka muszkatołowa, szczypta cukru. * Przygotowanie: *makaron wrzucić do osolonego wrzątku na 2-3 minuty, aż nieco zmięknie. Rozgrzać na patelni łyżkę oliwy i podsmażyć szpinak. Doprawić go solą, pieprzem, gałką muszkatołową i cukrem do smaku, na koniec dodać jogurt i wymieszać. Mozzarellę zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach. W rondelku na pozostałej oliwie podsmażyć posiekany czosnek, cebulę i pora, następnie dodać szpinak, połowę mozzarelli oraz orzeszki. Na dno naczynia żaroodpornego nałożyć sos, następnie makaron, potem znów sos i tak do wyczerpania składników - na końcu powinien znaleźć się płat makaronu. Wierzch posypać resztą startej mozzarelli. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-25 minut.