Nie tylko owoce
Choć większość z nas korzysta jedynie z dobroczynnych właściwości owoców wiśni, cała roślina zawiera cenne substancje odżywcze. Kwiaty wspomagają usuwanie toksyn z organizmu i regulują poziom cukru we krwi. Najczęściej parzy się je z ziołami - mniszkiem lekarskim, miętą, pieprzem czy dziurawcem. Z kolei wywar z ogonków wiśni, bogatych w garbniki, lotne olejki, kwasy organiczne i taninę, stosowany jest jako naturalny środek odchudzający. Przeciwdziała też powstawaniu obrzęków. Z kory i drewna drzewa wiśniowego przygotowywane są też herbatki uspokajające i łagodzące bóle reumatyczne. By pozbyć się bólu w mięśniach i stawach, można też dodać odwar z młodych gałązek do kąpieli. Jak widać wiśnia jest rośliną, która ma nam wiele do zaoferowania. Nie warto więc zrażać się cierpkim smakiem surowych owoców i znaleźć swój
sposób na włączenie wiśni do codziennej diety.
Agata Dudkiewicz