Wiśnie - smak pełnego lata
Niedoceniany produkt
Kiedyś były symbolem lata. W sierpniu wszystkie gospodynie kupowały je masowo, by z małych ciemnoczerwonych owoców wyczarowywać specjały, które miały nadać słodycz nadchodzącej zimie. Jako symbol zdrowia i deserowego przepychu, były jednym z najbardziej cenionych owoców.
Kiedyś były symbolem lata. W sierpniu wszystkie gospodynie kupowały je masowo, by z małych ciemnoczerwonych owoców wyczarowywać specjały, które miały nadać słodycz nadchodzącej zimie. Jako symbol zdrowia i deserowego przepychu, były jednym z najbardziej cenionych owoców.
Dziś popularność wiśni spada. Kwaskowe, cierpkie owoce, jedzone na surowo nie wytrzymują porównania z ich słodszymi kuzynkami - czereśniami. A że coraz mniej osób zadaje sobie trud, by wydobyć smak wiśni, przygotowując z nich wspaniałe przetwory, te wytrawne owoce kupujemy coraz rzadziej.
Eksperci przekonują jednak, że warto zadać sobie odrobinę trudu i przełamać niechęć do cierpkiego smaku surowej wiśni. Owoce te mają nam bowiem wiele do zaoferowania - zarówno pod względem kulinarnym, jak i zdrowotnym. Specjalnie dla naszych czytelników, wiśnie wzięła pod lupę specjalistka ds. żywienia człowieka z poradni Naturhouse Morena, Maja Lewandowska.