Sernik z porzeczkami

Pyszny sernik z czerwoną porzeczką na kruchym spodzie. Delikatnie waniliowy, kwaskowaty i dosyć zwarty, dzięki dodaniu kaszy manny. Jak podkreśla Natalia Kudela, autorka przepisu i bloga "Mała Cukierenka", wypiek ten jest szybki i prosty w przygotowaniu, a najlepiej smakuje schłodzony.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.malacukierenka.pl

Pyszny sernik z czerwoną porzeczką na kruchym spodzie. Delikatnie waniliowy, kwaskowaty i dosyć zwarty, dzięki dodaniu kaszy manny. Jak podkreśla Natalia Kudela, autorka przepisu i bloga "Mała Cukierenka", wypiek ten jest szybki i prosty w przygotowaniu, a najlepiej smakuje schłodzony.

Składniki na ciasto:
200 g mąki pszennej tortowej
60 g cukru
130g zimnego masła lub margaryny
Wierzch:
250-270 g czerwonej porzeczki, umytej i obranej
500 g zmielonego twarogu
170 g cukru
16 g cukru wanilinowego lub domowego cukru waniliowego 4 jajka
100 g naturalnego jogurtu
200 g śmietany 12 proc. lub 18 proc.
1 łyżka soku z cytryny
80 g kaszy manny błyskawicznej

1. Mąkę przesiać, dodać cukier, wymieszać. Dodać posiekane masło i zagnieść ciasto.
2. Tortownicę o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Ciastem wyłożyć tortownicę, robiąc wysoki brzeg na około 4,5 cm.
3. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na funkcji góra-dół. Piec przez około 10-12 minut.
4. Do miski dodać ser, cukier , cukier wanilinowy, jajka, jogurt, śmietanę, sok z cytryny i kaszę, składniki utrzeć mikserem na średnich obrotach, aż dobrze się połączą (proszę za długo nie ucierać).
5. Na podpieczony spód wylać 3/4 ciasta serowego, rozłożyć równomiernie owoce i polać resztą ciasta. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na funkcji góra-dół (proszę pod blaszkę podłożyć folię lub blachę, żeby nie zabrudzić piekarnika). Piec przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
6. Sernik podawać ostygnięty, najlepiej smakuje schłodzony, więc warto przed podaniem wstawić go na 2-3 godziny do lodówki.
[

Obraz
© (fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

Sprawdź również: sernikowy tort malinowy.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru