Wiśnie kontra czereśnie - które lepsze?
Oba owoce, choć bardzo podobne wizualnie, różnią się pod względem zawartości poszczególnych składników. Już smak podpowiada nam, że wiśnia zawiera mniej cukru i jest mniej kaloryczna. O ile w 100 gramach czereśni mamy 63 kcal, w takiej samej porcji wiśni jest ich 50. Jednocześnie wiśnia zawiera tylko do 10 g, w 100 porcji - węglowodanów prostych. Oznacza to, że jej indeks glikemiczny jest niski, więc mogą po nią sięgać cukrzycy.
Mniej węglowodanów to równocześnie mniej błonnika. Nie znaczy to jednak, że wiśnie wcale go nie mają. Przeciwnie. Są dobrym źródłem pektyn - błonnika, który wpływem wody zwiększa swoją objętość i na długo wypełnia żołądek, dając uczucie sytości.
Czereśnie i wiśnie różni też poziom obecnych w tych owocach witamin i mikroelementów. Wiśnie są bardziej zasobne w witaminę C, kwas foliowy i witaminę A. Mają także więcej wapnia, ale mniej magnezu, fosforu i potasu. W wiśniach znajdziemy za to więcej przeciwutleniaczy - antocyjanów, niż w czereśniach.