Zupa szparagowa
Składniki:
2 pęczki białych szparagów, 2 ziemniaki, 2 cebule, 1 i 1/2 l bulionu warzywnego lub drobiowego, łyżka masła, 2 żółtka, 1/2 szklanki śmietanki 36 proc., szczypta soli, szczypta cukru.
Przygotowanie:
Szparagi umyj, obierz, odkrój główki, a łodyżki pokrój w kawałki. Ziemniaki obierz i pokrój w niedużą kostkę. W garnku podgrzej bulion, dodaj pokrojone szparagi (oprócz główek), ziemniaki i osól do smaku. Zupę gotuj na średnim ogniu do chwili, aż szparagi będą al dente. Cebule pokrój w kostkę i zeszklij na maśle, a następnie dodaj do zupy. 2 żółtka rozkłóć widelcem i dodaj niewielką ilość bulionu oraz śmietankę, wymieszaj, aż składniki się połączą. Teraz zestaw zupę z ognia, dodaj roztrzepane z bulionem i śmietanką żółtka i zagotuj całość, a następnie ponownie zdejmij zupę z ognia i poczekaj, aż lekko ostygnie. Wtedy dopraw ją do smaku solą oraz cukrem i zmiksuj przy pomocy blendera. W tzw. międzyczasie ugotuj na parze główki szparagów lub zblanszuj je, a na koniec dodaj do zupy.