Smaczne i zdrowe
Zupy z wiosennych warzyw coraz częściej goszczą na naszych stołach i słusznie! Są smaczne, proste oraz szybkie w przygotowaniu, a dodatkowo zawierają moc składników odżywczych i witamin. Nie przegap sezonu i przygotuj choć jedną z naszych propozycji. Na następnych kartach galerii znajdziesz przepisy na najlepsze wiosenne zupy. Zapraszamy i życzymy smacznych rezultatów.
Zupa botwinkowa
Anna Lewandowska wie co dobre i zdrowe, a jak sama mówi, jedną z jej ulubionych zup jest wiosenna zupa z botwinki. Ze swoimi fanami podzieliła się przepisem na nią. Świeża botwinka, olej kokosowy i mleczko kokosowe stanową bazę. Przyznacie, że wygląda apetycznie.
A oto przepis na klasyczną, domową wersję zupy botwinkowej, taką, jak przygotowywały nasze mamy i babcie.
Składniki:
1 l bulionu, 3 niewielkie buraki, 2 spore pęczki botwinki (im więcej, tym lepiej),
cebula, 3-4 ziemniaki, łyżeczka soku z cytryny, szklanka gęstej śmietany, łyżeczka suszonego lub świeżego majeranku, łyżka oleju rzepakowego, 1/2 pęczka koperku.
Buraczki ugotuj wraz ze skórką, a następnie obierz je z niej. Cebulkę obierz z łupin, pokrój w kosteczkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Ziemniaki umyj, obierz, pokrój w kostkę i wrzuć do gotującego się bulionu. Botwinkę umyj i razem z łodyżkami pokrój w niewielkie kawałki, a następnie wrzuć do zupy. Dodaj podsmażoną cebulkę, majeranek oraz sok z cytryny i gotuj zupę przez ok. 15-20 min. Śmietanę rozrób z niewielką ilością gorącej zupy i wlej ją do garnka. Koperek poszatkuj i dodaj go do zupy wraz z pokrojonymi w plasterki buraczkami.
Zupa szparagowa
2 pęczki białych szparagów, 2 ziemniaki, 2 cebule, 1 i 1/2 l bulionu warzywnego lub drobiowego, łyżka masła, 2 żółtka, 1/2 szklanki śmietanki 36 proc., szczypta soli, szczypta cukru.
Szparagi umyj, obierz, odkrój główki, a łodyżki pokrój w kawałki. Ziemniaki obierz i pokrój w niedużą kostkę. W garnku podgrzej bulion, dodaj pokrojone szparagi (oprócz główek), ziemniaki i osól do smaku. Zupę gotuj na średnim ogniu do chwili, aż szparagi będą al dente. Cebule pokrój w kostkę i zeszklij na maśle, a następnie dodaj do zupy. 2 żółtka rozkłóć widelcem i dodaj niewielką ilość bulionu oraz śmietankę, wymieszaj, aż składniki się połączą. Teraz zestaw zupę z ognia, dodaj roztrzepane z bulionem i śmietanką żółtka i zagotuj całość, a następnie ponownie zdejmij zupę z ognia i poczekaj, aż lekko ostygnie. Wtedy dopraw ją do smaku solą oraz cukrem i zmiksuj przy pomocy blendera. W tzw. międzyczasie ugotuj na parze główki szparagów lub zblanszuj je, a na koniec dodaj do zupy.
Zupa szczawiowa
300 g żeberek wieprzowych, marchewka, pietruszka, 1/4 korzenia selera, 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarenka pieprzu, 2 spore pęczki szczawiu, 1 l bulionu, 100 ml kremówki, 4 surowe żółtka, 4 jajka ugotowane na twardo, 50 g masła, sól, pieprz i cukier do smaku.
Żeberka umyj w zimnej wodzie, wrzuć do garnka, zalej 1,5 l zimnej wody i zagotuj. Dodaj ziele angielskie, pieprz w ziarenkach i liść laurowy. Warzywa obierz, umyj, pokrój w kostkę i dodaj do wywaru. Po ok. 30 min. przecedź go, ale zostaw marchewkę. Liście szczawiu dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Na patelni rozpuść masło, dodaj szczaw i duś przez kilka minut, aż zmniejszy objętość, a następnie dodaj liście bulionu. W miseczce wymieszaj żółtka ze śmietaną. Wlej je do zupy. Zagotuj i zdejmij z ognia. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.
Zupa jarzynowa z jarmużem
1 i 1/2 l bulionu, 2 marchewki, 1/2 szklanki mrożonego groszku, 3 ziemniaki, 1/2 kalafiora, mały brokuł, szklanka pokrojonego jarmużu, szczypta kurkumy, sól i pieprz do smaku, 3 łyżki słodkiej śmietanki, łyżeczka soku z cytryny, ugotowany jarmuż do dekoracji i do podkreślenia smaku.
Do gotującego się bulionu dodaj pokrojone w kostkę: marchewki, ziemniaki, groszek oraz podzielony na różyczki kalafior i brokuł. Kiedy warzywa będą już miękkie dodaj śmietankę, sok z cytryny, kurkumę, pieprz i sól. Gogotuj wszystko jeszcze przez chwilę i dodaj ugotowany wcześniej jarmuż. Zupę jarzynową podawaj z ulubionym pieczywem.