WAŻNE
TERAZ

Mamy najnowszy sondaż. Jedna partia znacząco zyskuje

Wiosenne zupy, które posmakują każdemu

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 5Smaczne i zdrowe

Obraz
© 123RF.COM

Zupy z wiosennych warzyw coraz częściej goszczą na naszych stołach i słusznie! Są smaczne, proste oraz szybkie w przygotowaniu, a dodatkowo zawierają moc składników odżywczych i witamin. Nie przegap sezonu i przygotuj choć jedną z naszych propozycji. Na następnych kartach galerii znajdziesz przepisy na najlepsze wiosenne zupy. Zapraszamy i życzymy smacznych rezultatów.

/ 5Zupa botwinkowa

Obraz
© 123RF.COM

Anna Lewandowska wie co dobre i zdrowe, a jak sama mówi, jedną z jej ulubionych zup jest wiosenna zupa z botwinki. Ze swoimi fanami podzieliła się przepisem na nią. Świeża botwinka, olej kokosowy i mleczko kokosowe stanową bazę. Przyznacie, że wygląda apetycznie.

A oto przepis na klasyczną, domową wersję zupy botwinkowej, taką, jak przygotowywały nasze mamy i babcie.
Składniki:
1 l bulionu, 3 niewielkie buraki, 2 spore pęczki botwinki (im więcej, tym lepiej),
cebula, 3-4 ziemniaki, łyżeczka soku z cytryny, szklanka gęstej śmietany, łyżeczka suszonego lub świeżego majeranku, łyżka oleju rzepakowego, 1/2 pęczka koperku.

Buraczki ugotuj wraz ze skórką, a następnie obierz je z niej. Cebulkę obierz z łupin, pokrój w kosteczkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Ziemniaki umyj, obierz, pokrój w kostkę i wrzuć do gotującego się bulionu. Botwinkę umyj i razem z łodyżkami pokrój w niewielkie kawałki, a następnie wrzuć do zupy. Dodaj podsmażoną cebulkę, majeranek oraz sok z cytryny i gotuj zupę przez ok. 15-20 min. Śmietanę rozrób z niewielką ilością gorącej zupy i wlej ją do garnka. Koperek poszatkuj i dodaj go do zupy wraz z pokrojonymi w plasterki buraczkami.

/ 5Zupa szparagowa

Obraz
© 123RF.COM

2 pęczki białych szparagów, 2 ziemniaki, 2 cebule, 1 i 1/2 l bulionu warzywnego lub drobiowego, łyżka masła, 2 żółtka, 1/2 szklanki śmietanki 36 proc., szczypta soli, szczypta cukru.

Szparagi umyj, obierz, odkrój główki, a łodyżki pokrój w kawałki. Ziemniaki obierz i pokrój w niedużą kostkę. W garnku podgrzej bulion, dodaj pokrojone szparagi (oprócz główek), ziemniaki i osól do smaku. Zupę gotuj na średnim ogniu do chwili, aż szparagi będą al dente. Cebule pokrój w kostkę i zeszklij na maśle, a następnie dodaj do zupy. 2 żółtka rozkłóć widelcem i dodaj niewielką ilość bulionu oraz śmietankę, wymieszaj, aż składniki się połączą. Teraz zestaw zupę z ognia, dodaj roztrzepane z bulionem i śmietanką żółtka i zagotuj całość, a następnie ponownie zdejmij zupę z ognia i poczekaj, aż lekko ostygnie. Wtedy dopraw ją do smaku solą oraz cukrem i zmiksuj przy pomocy blendera. W tzw. międzyczasie ugotuj na parze główki szparagów lub zblanszuj je, a na koniec dodaj do zupy.

/ 5Zupa szczawiowa

Obraz
© 123RF.COM

300 g żeberek wieprzowych, marchewka, pietruszka, 1/4 korzenia selera, 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarenka pieprzu, 2 spore pęczki szczawiu, 1 l bulionu, 100 ml kremówki, 4 surowe żółtka, 4 jajka ugotowane na twardo, 50 g masła, sól, pieprz i cukier do smaku.

Żeberka umyj w zimnej wodzie, wrzuć do garnka, zalej 1,5 l zimnej wody i zagotuj. Dodaj ziele angielskie, pieprz w ziarenkach i liść laurowy. Warzywa obierz, umyj, pokrój w kostkę i dodaj do wywaru. Po ok. 30 min. przecedź go, ale zostaw marchewkę. Liście szczawiu dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Na patelni rozpuść masło, dodaj szczaw i duś przez kilka minut, aż zmniejszy objętość, a następnie dodaj liście bulionu. W miseczce wymieszaj żółtka ze śmietaną. Wlej je do zupy. Zagotuj i zdejmij z ognia. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.

/ 5Zupa jarzynowa z jarmużem

Obraz
© 123RF.COM

1 i 1/2 l bulionu, 2 marchewki, 1/2 szklanki mrożonego groszku, 3 ziemniaki, 1/2 kalafiora, mały brokuł, szklanka pokrojonego jarmużu, szczypta kurkumy, sól i pieprz do smaku, 3 łyżki słodkiej śmietanki, łyżeczka soku z cytryny, ugotowany jarmuż do dekoracji i do podkreślenia smaku.

Do gotującego się bulionu dodaj pokrojone w kostkę: marchewki, ziemniaki, groszek oraz podzielony na różyczki kalafior i brokuł. Kiedy warzywa będą już miękkie dodaj śmietankę, sok z cytryny, kurkumę, pieprz i sól. Gogotuj wszystko jeszcze przez chwilę i dodaj ugotowany wcześniej jarmuż. Zupę jarzynową podawaj z ulubionym pieczywem.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?