Wiosenne zupy, które posmakują każdemu

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 5Smaczne i zdrowe

Obraz
© 123RF.COM

Zupy z wiosennych warzyw coraz częściej goszczą na naszych stołach i słusznie! Są smaczne, proste oraz szybkie w przygotowaniu, a dodatkowo zawierają moc składników odżywczych i witamin. Nie przegap sezonu i przygotuj choć jedną z naszych propozycji. Na następnych kartach galerii znajdziesz przepisy na najlepsze wiosenne zupy. Zapraszamy i życzymy smacznych rezultatów.

/ 5Zupa botwinkowa

Obraz
© 123RF.COM

Anna Lewandowska wie co dobre i zdrowe, a jak sama mówi, jedną z jej ulubionych zup jest wiosenna zupa z botwinki. Ze swoimi fanami podzieliła się przepisem na nią. Świeża botwinka, olej kokosowy i mleczko kokosowe stanową bazę. Przyznacie, że wygląda apetycznie.

A oto przepis na klasyczną, domową wersję zupy botwinkowej, taką, jak przygotowywały nasze mamy i babcie.
Składniki:
1 l bulionu, 3 niewielkie buraki, 2 spore pęczki botwinki (im więcej, tym lepiej),
cebula, 3-4 ziemniaki, łyżeczka soku z cytryny, szklanka gęstej śmietany, łyżeczka suszonego lub świeżego majeranku, łyżka oleju rzepakowego, 1/2 pęczka koperku.

Buraczki ugotuj wraz ze skórką, a następnie obierz je z niej. Cebulkę obierz z łupin, pokrój w kosteczkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Ziemniaki umyj, obierz, pokrój w kostkę i wrzuć do gotującego się bulionu. Botwinkę umyj i razem z łodyżkami pokrój w niewielkie kawałki, a następnie wrzuć do zupy. Dodaj podsmażoną cebulkę, majeranek oraz sok z cytryny i gotuj zupę przez ok. 15-20 min. Śmietanę rozrób z niewielką ilością gorącej zupy i wlej ją do garnka. Koperek poszatkuj i dodaj go do zupy wraz z pokrojonymi w plasterki buraczkami.

/ 5Zupa szparagowa

Obraz
© 123RF.COM

2 pęczki białych szparagów, 2 ziemniaki, 2 cebule, 1 i 1/2 l bulionu warzywnego lub drobiowego, łyżka masła, 2 żółtka, 1/2 szklanki śmietanki 36 proc., szczypta soli, szczypta cukru.

Szparagi umyj, obierz, odkrój główki, a łodyżki pokrój w kawałki. Ziemniaki obierz i pokrój w niedużą kostkę. W garnku podgrzej bulion, dodaj pokrojone szparagi (oprócz główek), ziemniaki i osól do smaku. Zupę gotuj na średnim ogniu do chwili, aż szparagi będą al dente. Cebule pokrój w kostkę i zeszklij na maśle, a następnie dodaj do zupy. 2 żółtka rozkłóć widelcem i dodaj niewielką ilość bulionu oraz śmietankę, wymieszaj, aż składniki się połączą. Teraz zestaw zupę z ognia, dodaj roztrzepane z bulionem i śmietanką żółtka i zagotuj całość, a następnie ponownie zdejmij zupę z ognia i poczekaj, aż lekko ostygnie. Wtedy dopraw ją do smaku solą oraz cukrem i zmiksuj przy pomocy blendera. W tzw. międzyczasie ugotuj na parze główki szparagów lub zblanszuj je, a na koniec dodaj do zupy.

/ 5Zupa szczawiowa

Obraz
© 123RF.COM

300 g żeberek wieprzowych, marchewka, pietruszka, 1/4 korzenia selera, 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarenka pieprzu, 2 spore pęczki szczawiu, 1 l bulionu, 100 ml kremówki, 4 surowe żółtka, 4 jajka ugotowane na twardo, 50 g masła, sól, pieprz i cukier do smaku.

Żeberka umyj w zimnej wodzie, wrzuć do garnka, zalej 1,5 l zimnej wody i zagotuj. Dodaj ziele angielskie, pieprz w ziarenkach i liść laurowy. Warzywa obierz, umyj, pokrój w kostkę i dodaj do wywaru. Po ok. 30 min. przecedź go, ale zostaw marchewkę. Liście szczawiu dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Na patelni rozpuść masło, dodaj szczaw i duś przez kilka minut, aż zmniejszy objętość, a następnie dodaj liście bulionu. W miseczce wymieszaj żółtka ze śmietaną. Wlej je do zupy. Zagotuj i zdejmij z ognia. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.

/ 5Zupa jarzynowa z jarmużem

Obraz
© 123RF.COM

1 i 1/2 l bulionu, 2 marchewki, 1/2 szklanki mrożonego groszku, 3 ziemniaki, 1/2 kalafiora, mały brokuł, szklanka pokrojonego jarmużu, szczypta kurkumy, sól i pieprz do smaku, 3 łyżki słodkiej śmietanki, łyżeczka soku z cytryny, ugotowany jarmuż do dekoracji i do podkreślenia smaku.

Do gotującego się bulionu dodaj pokrojone w kostkę: marchewki, ziemniaki, groszek oraz podzielony na różyczki kalafior i brokuł. Kiedy warzywa będą już miękkie dodaj śmietankę, sok z cytryny, kurkumę, pieprz i sól. Gogotuj wszystko jeszcze przez chwilę i dodaj ugotowany wcześniej jarmuż. Zupę jarzynową podawaj z ulubionym pieczywem.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu