Surówka z młodej kapusty z ogórkiem i papryką
Składniki:
- 1/3 młodej kapusty,
- świeży ogórek lub 4 mniejsze ogórki gruntowe,
- żółta papryka,
- szczypior,
- mała cebula,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 2 łyżki octu winnego,
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Poszatkuj kapustę i wrzuć ją do miski, dodaj cukier, pieprz i sól. Teraz dodaj oliwę oraz ocet i wszystko dokładnie wymieszaj. Ogórka umyj, obierz ze skórki (nie jest to konieczne w przypadku świeżego ogórka) i pokrój w półplasterki. Paprykę także umyj i pokrój w słupki. Warzywa dodaj do miski. Cebulę poszatkuj w piórka, a szczypiorek pokrój i wrzuć do miski. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotowe!