Wiosenne surówki i sałatki do obiadu

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 5Smacznie, zdrowo, kolorowo

Obraz
© 123RF.COM

Nareszcie przyszła do nas wiosna z całym bogactwem smacznych i zdrowych warzyw. Warto z nich korzystać na każdy możliwy sposób. Kolorowe surówki i sałatki są świetnym pomysłem jako dodatek do obiadu, ale także pyszną przekąską do pracy. Przygotowaliśmy dla was kilka przepisów, które na pewno posmakują każdemu. Smacznie, zdrowo i kolorowo.

/ 5Surówka z młodej kapusty z ogórkiem i papryką

Obraz
© 123RF.COM
  • 1/3 młodej kapusty,
  • świeży ogórek lub 4 mniejsze ogórki gruntowe,
  • żółta papryka,
  • szczypior,
  • mała cebula,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Poszatkuj kapustę i wrzuć ją do miski, dodaj cukier, pieprz i sól. Teraz dodaj oliwę oraz ocet i wszystko dokładnie wymieszaj. Ogórka umyj, obierz ze skórki (nie jest to konieczne w przypadku świeżego ogórka) i pokrój w półplasterki. Paprykę także umyj i pokrój w słupki. Warzywa dodaj do miski. Cebulę poszatkuj w piórka, a szczypiorek pokrój i wrzuć do miski. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotowe!

/ 5Podsmażana botwinka z czosnkiem i serem

Obraz
© 123RF.COM
  • pęczek botwinki,
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 15 dkg parmezanu,
  • orzechy nerkowca lub włoskie.

Liście botwinki umyj, osusz i posiekaj na niezbyt duże kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekany czosnek i chwilę go podsmaż. Teraz wrzuć liście botwinki i poczekaj, aż zwiędną, a następnie dodaj masło i dopraw solą oraz pieprzem. Całość przykryj i duś przez chwilę, by botwinka zmiękła. Potrawę posyp serem oraz rozdrobnionymi orzechami i podaj ze sztuką upieczonego mięsa.

/ 5Surówka z młodą kapustą, rzodkiewką i natką pietruszki

Obraz
© 123RF.COM
  • 1/3 główki młodej kapusty (lub kapusta pekińska),
  • pęczek rzodkiewek,
  • łyżeczka cukru trzcinowego,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1/3 pęczka natki pietruszki,
  • łyżka majonezu,
  • łyżka jogurtu naturalnego.

Rzodkiewki umyj, oczyść i pokrój w cienkie plasterki, a następnie posyp je solą, by skrószały. Kapustę umyj i poszatkuj. Rzodkiewki odsącz z powstałego soku i dodaj do kapusty. Teraz dodaj pozostałe składniki i wszystko dokładnie wymieszaj. Gotowe – smacznego!

/ 5Sałatka z sosem winegret

Obraz
© 123RF.COM
  • opakowanie mixu ulubionych sałat,
  • ogórek zielony lub 4 ogórki gruntowe,
  • 1/2 pęczka rzodkiewek,
  • czerwona papryka,
  • mała puszka kukurydzy,
  • cebula,
  • 1 i 1/2 łyżki octu winnego,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku,
  • suszone zioła: bazylia, oregano i majeranek.

Zacznij od przygotowania sosu winegret. Ocet winny, oliwę z oliwek, suszone zioła, sól i pieprz wymieszaj w szklance i odstaw na chwilę, by składniki przegryzły się. Teraz sałatę wsyp do dużej miski, a warzywa umyj. Paprykę oczyść z pestek i pokrój w kostkę, a cebulę poszatkuj w piórka. Ogórka obierz ze skórki i pokrój w kostkę, rzodkiewkę w plasterki, a kukurydzę odsącz z zalewy i wsyp do miski. 15 min. przed podaniem, polej sałatkę sosem i zajadaj ze smakiem.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie