Smacznie, zdrowo, kolorowo
Nareszcie przyszła do nas wiosna z całym bogactwem smacznych i zdrowych warzyw. Warto z nich korzystać na każdy możliwy sposób. Kolorowe surówki i sałatki są świetnym pomysłem jako dodatek do obiadu, ale także pyszną przekąską do pracy. Przygotowaliśmy dla was kilka przepisów, które na pewno posmakują każdemu. Smacznie, zdrowo i kolorowo.
Surówka z młodej kapusty z ogórkiem i papryką
- 1/3 młodej kapusty,
- świeży ogórek lub 4 mniejsze ogórki gruntowe,
- żółta papryka,
- szczypior,
- mała cebula,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 2 łyżki octu winnego,
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego,
- sól i pieprz do smaku.
Poszatkuj kapustę i wrzuć ją do miski, dodaj cukier, pieprz i sól. Teraz dodaj oliwę oraz ocet i wszystko dokładnie wymieszaj. Ogórka umyj, obierz ze skórki (nie jest to konieczne w przypadku świeżego ogórka) i pokrój w półplasterki. Paprykę także umyj i pokrój w słupki. Warzywa dodaj do miski. Cebulę poszatkuj w piórka, a szczypiorek pokrój i wrzuć do miski. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotowe!
Podsmażana botwinka z czosnkiem i serem
- pęczek botwinki,
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła klarowanego
- 15 dkg parmezanu,
- orzechy nerkowca lub włoskie.
Liście botwinki umyj, osusz i posiekaj na niezbyt duże kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekany czosnek i chwilę go podsmaż. Teraz wrzuć liście botwinki i poczekaj, aż zwiędną, a następnie dodaj masło i dopraw solą oraz pieprzem. Całość przykryj i duś przez chwilę, by botwinka zmiękła. Potrawę posyp serem oraz rozdrobnionymi orzechami i podaj ze sztuką upieczonego mięsa.
Surówka z młodą kapustą, rzodkiewką i natką pietruszki
- 1/3 główki młodej kapusty (lub kapusta pekińska),
- pęczek rzodkiewek,
- łyżeczka cukru trzcinowego,
- łyżeczka soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku,
- 1/3 pęczka natki pietruszki,
- łyżka majonezu,
- łyżka jogurtu naturalnego.
Rzodkiewki umyj, oczyść i pokrój w cienkie plasterki, a następnie posyp je solą, by skrószały. Kapustę umyj i poszatkuj. Rzodkiewki odsącz z powstałego soku i dodaj do kapusty. Teraz dodaj pozostałe składniki i wszystko dokładnie wymieszaj. Gotowe – smacznego!
Sałatka z sosem winegret
- opakowanie mixu ulubionych sałat,
- ogórek zielony lub 4 ogórki gruntowe,
- 1/2 pęczka rzodkiewek,
- czerwona papryka,
- mała puszka kukurydzy,
- cebula,
- 1 i 1/2 łyżki octu winnego,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku,
- suszone zioła: bazylia, oregano i majeranek.
Zacznij od przygotowania sosu winegret. Ocet winny, oliwę z oliwek, suszone zioła, sól i pieprz wymieszaj w szklance i odstaw na chwilę, by składniki przegryzły się. Teraz sałatę wsyp do dużej miski, a warzywa umyj. Paprykę oczyść z pestek i pokrój w kostkę, a cebulę poszatkuj w piórka. Ogórka obierz ze skórki i pokrój w kostkę, rzodkiewkę w plasterki, a kukurydzę odsącz z zalewy i wsyp do miski. 15 min. przed podaniem, polej sałatkę sosem i zajadaj ze smakiem.