Herbatka z kwitów forsycji
- Kwiaty forsycji są jadalne na surowo, ale niezbyt smaczne smakują - przynajmniej dla mnie – mówi Klaudyna Hebda i dodaje, że są cenione głównie ze względu na zawartość rutyny. Z forsycji można przygotowywać bardzo smaczne herbaty, które smakiem przypominają herbatę jaśminową. - Kwiaty forsycji są bardzo delikatne, dlatego trzeba suszyć je w niskiej temperaturze, najlepiej nieprzekraczającej 40 st. i przechowywać potem w ciemnym, suchym miejscu – radzi ekspertka. Zaznacza także, że część badań wskazuje, że im starsze kwiaty, tym większa w nich koncentracja rutyny, dlatego lepiej jest zbierać je w pełni rozkwitu.
Składniki:
- łyżka suszonych kwiatów forsycji (w sezonie można użyć świeżych),
- 250 ml miękkiej wody w temperaturze 80 st.
Przygotowanie:
Forsycję zalej wodą i zostaw do naciągnięcia na 5 - 10 min.
Taka herbata ma głównie właściwości smakowe, ale jeśli zależy nam bardziej na właściwościach zdrowotnych, kwiaty należy najpierw zwilżyć alkoholem, a następnie zalać wodą i zostawić pod przykryciem na około 30 min.