Sałatka z liści mniszka lekarskiego
Mniszek lekarski, szerzej znany jako mlecz, jest rośliną jak najbardziej pożądaną dla naszego organizmu, oczywiście w rozsądnych dawkach. Warto go jeść, zwłaszcza po długiej i wyczerpującej zimie. Mlecz ma działanie oczyszczające, a dodatkowo reguluje prace nerek i wątroby oraz pomaga w przypadku niestrawności. - Sałatka sama w sobie jest bardzo smaczna, nie czuć prawie wcale, że jemy „łąkową zieleninę”, bo młode liście praktycznie nie mają goryczki. Sałatkę robi się w kilka minut, natomiast najbardziej czasochłonnym zajęciem jest zbieranie samych listeczków – przekonuje zielarka i dodaje, że liście mlecza smakują trochę jak rukola - są pikantne. Najlepiej zbierać (oczywiście z dala od dróg) jak najmłodsze liście, ponieważ te, które zaczynają wydzielać białe mleczko, będą gorzkie.
Składniki:
- 3 garście liści mniszka,
- kilka jajek w koszulkach,
- kilka plasterków boczku,
- 90 ml oliwy z oliwek,
- 20-30 ml octu jabłkowego,
- 2 łyżki melasy z granatów.
Przygotowanie:
Liście bardzo dokładnie wypłucz pod zimną, bieżącą wodą. Boczek podsmaż na suchej patelni (nie pozbywaj się wytopionego tłuszczu). Do oliwy dodaj ocet i ubijaj energicznie, aż powstanie emulsja. Teraz dodaj melasę z granatów i 2 łyżki tłuszczu. Do miski wsyp liście mniszka, dodaj ugotowane w koszulkach jajka, boczek, wszystko polej dressingiem, a na koniec dopraw solą i pieprzem. Smacznego!