Wiosenne dary prosto natury

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 5Warto je poznać

Obraz
© 123RF.COM

Wiosna jest bardzo dobrą porą na rozpoczęcie swojej przygody z ziołami. Piękna pogoda zachęca nas do wyjścia z domu i naturalnie jesteśmy spragnieni kontaktu z przyrodą. Jest to czas, w którym bardzo łatwo jest uczyć się identyfikacji, czyli rozpoznawania roślin. Wiosną możemy zbierać wiele klasyków: szczaw, pokrzywa, sok z brzozy, ale też mnóstwo mniej znanych roślin zielarskich.

Klaudyna Hebda, autorka jednego z najpopularniejszych blogów zielarskich, opowie nam, z jakich darów natury warto skorzystać wiosną. Poda nam także przepis na pyszne mleko baziowe, herbatkę z kwiatów forsycji i wino z liści oraz kwiatów głogu oraz sałatkę z liści mniszka lekarskiego.

/ 5Bazie i mleko baziowe

Obraz
© Klaudyna Hebda | Klaudyna Hebda

Bazie, czasem nazywane kotkami wierzbowymi, to te same, którymi ozdabiamy palmy wielkanocne. – To tradycyjny surowiec zielarski używany w przeziębieniu, zwłaszcza w przypadku gorączki i kaszlu. Działają przeciwzapalnie, napotnie i przeciwbólowo. Niektórzy zielarze polecają je już małym dzieciom, nawet trzymiesięcznym, jednak inni stwierdzają, że są odpowiednie raczej dla kilkuletnich dzieci. Ale wszyscy są zgodni co do jednego - nie mogą być używane w przypadku nadwrażliwości na aspirynę – tłumaczy Klaudyna Hebda.

  • łyżka bazi,
  • szklanka mleka krowiego (migdałowego lub kokosowego).

Przygotowanie:
Na wolnym ogniu podgrzej mleko z łyżką bazi. Kiedy tylko zacznie robić się bardzo gorące (prawie się gotuje), ściągnij garnek z ognia i zostaw do naciągnięcia na około 10 min. Pij jeszcze ciepłe.
Możesz też przygotować mleko baziowe w następujący sposób: zagotowuj mleko, poczekaj 2-3 min., aż lekko przestygnie. Teraz zalej bazie gorącym mlekiem, przykryj i zostaw na 10 min. do naciągnięcia. Pij jeszcze ciepłe.

/ 5Wino z liścia oraz kwiatu głogu

Obraz
© 123RF.COM

Niedługo zaczną rozwijać się głogi. Wszystkie mają podobne zastosowania zielarskie: przede wszystkim używamy ich w celu wzmacniania układu krążenia, prewencyjnie w chorobach serca, obniżają także ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. - Głóg bardzo często przygotowuje się w formie nalewki, jeśli jednak ktoś przyjmuje leki, trzeba dokładnie sprawdzić, czy nie wchodzą one w interakcje z alkoholem. W takim wypadku lepszą formą (aczkolwiek wiem, że niektórzy się zasmucą) będzie herbata na bazie wody – mówi nam ekspertka.

  • 500 ml białego wina,
  • 300 g kwiatów i liści głogu,
  • łyżka gliceryny (do kupienia w aptece).

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszaj, przelej do słoika i przechowuj w ciemnym miejscu przez 3 tygodnie, codziennie wstrząśnij miksturę. Po trzech tygodniach przefiltruj ją i przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu. Wino głogowe pije się po 25 ml 3-4 razy dziennie.

/ 5Herbatka z kwitów forsycji

Obraz
© Klaudyna Hebda

- Kwiaty forsycji są jadalne na surowo, ale niezbyt smaczne smakują - przynajmniej dla mnie – mówi Klaudyna Hebda i dodaje, że są cenione głównie ze względu na zawartość rutyny. Z forsycji można przygotowywać bardzo smaczne herbaty, które smakiem przypominają herbatę jaśminową. - Kwiaty forsycji są bardzo delikatne, dlatego trzeba suszyć je w niskiej temperaturze, najlepiej nieprzekraczającej 40 st. i przechowywać potem w ciemnym, suchym miejscu – radzi ekspertka. Zaznacza także, że część badań wskazuje, że im starsze kwiaty, tym większa w nich koncentracja rutyny, dlatego lepiej jest zbierać je w pełni rozkwitu.

  • łyżka suszonych kwiatów forsycji (w sezonie można użyć świeżych),
  • 250 ml miękkiej wody w temperaturze 80 st.

Forsycję zalej wodą i zostaw do naciągnięcia na 5 - 10 min.
Taka herbata ma głównie właściwości smakowe, ale jeśli zależy nam bardziej na właściwościach zdrowotnych, kwiaty należy najpierw zwilżyć alkoholem, a następnie zalać wodą i zostawić pod przykryciem na około 30 min.

/ 5Sałatka z liści mniszka lekarskiego

Obraz
© Klaudyna Hebda | Klaudyna Hebda

Mniszek lekarski, szerzej znany jako mlecz, jest rośliną jak najbardziej pożądaną dla naszego organizmu, oczywiście w rozsądnych dawkach. Warto go jeść, zwłaszcza po długiej i wyczerpującej zimie. Mlecz ma działanie oczyszczające, a dodatkowo reguluje prace nerek i wątroby oraz pomaga w przypadku niestrawności. - Sałatka sama w sobie jest bardzo smaczna, nie czuć prawie wcale, że jemy „łąkową zieleninę”, bo młode liście praktycznie nie mają goryczki. Sałatkę robi się w kilka minut, natomiast najbardziej czasochłonnym zajęciem jest zbieranie samych listeczków – przekonuje zielarka i dodaje, że liście mlecza smakują trochę jak rukola - są pikantne. Najlepiej zbierać (oczywiście z dala od dróg) jak najmłodsze liście, ponieważ te, które zaczynają wydzielać białe mleczko, będą gorzkie.

  • 3 garście liści mniszka,
  • kilka jajek w koszulkach,
  • kilka plasterków boczku,
  • 90 ml oliwy z oliwek,
  • 20-30 ml octu jabłkowego,
  • 2 łyżki melasy z granatów.

Przygotowanie:
Liście bardzo dokładnie wypłucz pod zimną, bieżącą wodą. Boczek podsmaż na suchej patelni (nie pozbywaj się wytopionego tłuszczu). Do oliwy dodaj ocet i ubijaj energicznie, aż powstanie emulsja. Teraz dodaj melasę z granatów i 2 łyżki tłuszczu. Do miski wsyp liście mniszka, dodaj ugotowane w koszulkach jajka, boczek, wszystko polej dressingiem, a na koniec dopraw solą i pieprzem. Smacznego!

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce