Wino z liścia oraz kwiatu głogu
Niedługo zaczną rozwijać się głogi. Wszystkie mają podobne zastosowania zielarskie: przede wszystkim używamy ich w celu wzmacniania układu krążenia, prewencyjnie w chorobach serca, obniżają także ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. - Głóg bardzo często przygotowuje się w formie nalewki, jeśli jednak ktoś przyjmuje leki, trzeba dokładnie sprawdzić, czy nie wchodzą one w interakcje z alkoholem. W takim wypadku lepszą formą (aczkolwiek wiem, że niektórzy się zasmucą) będzie herbata na bazie wody – mówi nam ekspertka.
Składniki:
- 500 ml białego wina,
- 300 g kwiatów i liści głogu,
- łyżka gliceryny (do kupienia w aptece).
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszaj, przelej do słoika i przechowuj w ciemnym miejscu przez 3 tygodnie, codziennie wstrząśnij miksturę. Po trzech tygodniach przefiltruj ją i przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu. Wino głogowe pije się po 25 ml 3-4 razy dziennie.