Bazie i mleko baziowe
Bazie, czasem nazywane kotkami wierzbowymi, to te same, którymi ozdabiamy palmy wielkanocne. – To tradycyjny surowiec zielarski używany w przeziębieniu, zwłaszcza w przypadku gorączki i kaszlu. Działają przeciwzapalnie, napotnie i przeciwbólowo. Niektórzy zielarze polecają je już małym dzieciom, nawet trzymiesięcznym, jednak inni stwierdzają, że są odpowiednie raczej dla kilkuletnich dzieci. Ale wszyscy są zgodni co do jednego - nie mogą być używane w przypadku nadwrażliwości na aspirynę – tłumaczy Klaudyna Hebda.
Składniki:
- łyżka bazi,
- szklanka mleka krowiego (migdałowego lub kokosowego).
Przygotowanie:
Na wolnym ogniu podgrzej mleko z łyżką bazi. Kiedy tylko zacznie robić się bardzo gorące (prawie się gotuje), ściągnij garnek z ognia i zostaw do naciągnięcia na około 10 min. Pij jeszcze ciepłe.
Możesz też przygotować mleko baziowe w następujący sposób: zagotowuj mleko, poczekaj 2-3 min., aż lekko przestygnie. Teraz zalej bazie gorącym mlekiem, przykryj i zostaw na 10 min. do naciągnięcia. Pij jeszcze ciepłe.