Wiosenna kuchnia: botwinka i pierś z kaczki
Pojawiające się na straganach i w warzywniakach owoce i warzywa to jedne z najprzyjemniejszych zwiastunów sezonu wiosenno-letniego. Nie tylko są pełne witamin i zdrowych, ale są też podstawą wielu przepisów.
Pojawiające się na straganach owoce i warzywa to jedne z najprzyjemniejszych zwiastunów sezonu wiosenno-letniego. Są zdrowe i pełne witamin i zdrowych, dlatego powinny być podstawą wielu potraw.
Mateusz Gessler oraz Kuba Tomaszczyk, który w programie MasterChef Junior zajął drugie miejsce przygotowali lekkie propozycje obiadowe. W ich menu znalazła się pierś z kaczki, dorada z warzywami oraz botwinka. Na deser przygotowali mini torcik Pavlova. Zobaczcie przepisy.
Botwinka
Składniki:
2 pęczki botwinki
70 g masła
1,5 l bulionu warzywnego
sok z cytryny lub ocet winny
sól, pieprz, cukier
100 g siekanego kopru
150 ml śmietany słodkiej 30 proc.
4 jajka ugotowane na twardo
Sposób przygotowania:
Botwinę dokładnie umyć w zimnej wodzie i posiekać drobno. Buraki z botwinki lekko osolić i zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Roztopić masło i smażyć botwinkę ok. 10 minut. Dodać bulion warzywny. Doprawić solą, pieprzem, octem (lub cytryną) i cukrem do smaku. Na koniec dodać starte buraczki i śmietanę. Botwinkę podawać z jajkiem na twardo i siekanym koperkiem.
Pierś z kaczki
Składniki:
1 duży seler korzeniowy
1 twarde jabłko
1 ogórek zielony
2 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżeczki miodu
1/2 limonki
świeża kolendra
oliwa z oliwek
pierś z kaczki
200 ml czerwonego, wytrawnego wina
1-2 łyżki dżemu z czerwonych porzeczek
gałązka rozmarynu
1 gwiazdka anyżu
sól i pieprz
1 łyżeczka masła
2 gałązki świeżych porzeczek czerwonych
Mini torcik Pavlova
Składniki:
białko z jednego jajka
pół szklanki drobnego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
200 g serka mascarpone
100 ml śmietanki 30 proc.
cukier puder
kiwi
granat
truskawki
marakuja
borówki
owoce leśne
mięta