Moc zdrowia z owoców
Rosnące w Polsce winogrona są najczęściej małe i mają kuliste owoce. Występują u nas wszystkie odmiany kolorystyczne: od białych po ciemnofioletowe. Bywają słodkie, ale jednocześnie ich skórka jest cierpka. Dlatego też typowo polskie odmiany używane są głównie do produkcji soków, choć w ostatnich latach coraz bardziej popularne staje się wytwarzanie polskiego wina.
Owoce winogron są bardzo zdrowe, bogate w węglowodany, miedź, potas, wapń, fosfor, bor, żelazo i witaminy B i C. Winogrona zawierają również jod, który gwarantuje prawidłową pracę tarczycy. Sok z winogron działa antybakteryjnie, pomaga zapobiegać przeziębieniom, obniża ciśnienie krwi, a także dotlenia mózg. Najbardziej wartościowe, według naukowców, są ciemne odmiany - mają one w sobie więcej żelaza, a także cenne antyutleniacze regulujące poziom cholesterolu we krwi, przeciwdziałające zakrzepom i wzmacniające naczynia krwionośne.