W jajku i bułce
Możemy również przygotować klasyczną panierkę z jajka i tartej bułki. Zamarynowanego wcześniej w cytrynie lub cebuli karpia wycieramy papierowym ręcznikiem, oprószamy ulubioną przyprawą do ryb i obtaczamy w mące pszennej, wymieszanej z odrobiną mąki ziemniaczanej. Dodatek skrobi sprawi, że panierka zostanie na rybie, a nie na patelni. Panierujemy kawałki karpia w jajku, a potem w tartej bułce, otrzepując nadmiar sypkich składników. Karpia smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu, aż panierka się zrumieni. Następnie przekładamy do ceramicznego naczynia i wstawiamy do ciepłego piekarnika, by tam czekał na gości. Tuż przed podaniem rybę obkładamy wiórkami masła i dekorujemy plastrami cytryny. Tradycyjny smażony karp najlepiej smakuje w towarzystwie ziemniaków z wody, kwaśnej kapusty z grzybami lub chrzanu ze śmietanką.
Zobacz też: Jak odchudzić świąteczne potrawy? KARP