Dlaczego karp pojawia się na wigilijnym stole?
Wigilijny specjał prosto z... Azji
Oto, jak rozpoznasz karpia z dobrym mięsem i małą ilością ości.
Nie wyobrażamy sobie kolacji wigilijnej bez karpia. Ryba smażona, w galarecie czy faszerowana to najbardziej popularne dania, w jakich pojawia się karp na świątecznym stole. A jednak przez pozostałą część roku praktycznie go nie jemy. Skąd więc ten gatunek ryby wziął się w naszej świątecznej tradycji?
Karp to ryba pochodząca z Azji, ale już przed wiekami stała się bardzo popularna w południowej Europie. Wynikało to z faktu, iż jest ona wyjątkowo łatwa w hodowli, więc stawy zaczęły być zarybiane tym gatunkiem. Do Polski karpie sprowadzili cystersi, już w XII - XIII wieku. W XVII wieku stawy hodowlane obecne były już w całej Polsce, a karpie rozgościły się na naszych stołach. Jedzono je nie tylko w podczas wieczerzy wigilijnej, ale także w inne dni, gdy obowiązywał post. A tych było bardzo wiele. To produkt nie tylko wyjątkowy w smaku, ale i wartościowy. Podpowiadamy, jakie składniki odżywcze skrywa, czym kierować się przy zakupie karpia i jak go podać.