Przepis krok po kroku
Chcesz przygotować babeczki w kształcie serca dla ukochanej osoby, ale nie masz odpowiednich foremek? Spokojnie, dzięki jednemu, prostemu trickowi uzyskasz smakowite i bardzo czekoladowe muffiny-serduszka. Te babeczki będą idealnym deserem nie tylko z okazji walentynek, ale sprawdzą się także na co dzień, np. do popołudniowej kawy. Przepis jest na tyle prosty, że każdy sobie z nim poradzi, nawet największy laik kulinarny. Chcesz się przekonać? Zapraszamy i życzymy smacznych efektów.
Składniki na 20 babeczek: 2 i 1/3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 łyżek drobnego cukru do wypieków, 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią, 3 łyżki gorzkiego kakao, tabliczka mlecznej czekolady, jajko, 3/4 szklanki oleju rzepakowego, 1 i 1/2 szklanki mleka.
Dodatkowo będziesz potrzebować: formy do pieczenia muffinek, papierowych papilotek, folii aluminiowej.
Łączymy składniki
Suche składniki, czyli przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia, cukier do wypieków, cukier waniliowy i kakao wsyp do dużej miski i wymieszaj. W drugim, mniejszym naczyniu zmieszaj ze sobą: olej, mleko i jajko (jednak zanim dodasz jajko do masy, najpierw wbij je do szklanki – w ten sposób sprawdzisz, czy jest świeże).
Chwila zamieszania
Teraz masę jajeczno-mleczną wlej do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszaj przy pomocy miksera na niskich obrotach. Miksuj całość do chwili połączenia składników – nie dłużej. Wsyp posiekaną na drobne kawałeczki czekoladę i wszystko wymieszaj dużą łyżką. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, włącz funkcję termoobiegu i na środkowej półce ustaw blachę do pieczenia.
Sekret? Folia aluminiowa
Papierowe papilotki umieść w formie do pieczenia babeczek i napełnij je czekoladową masą do 3/4 wysokości wgłębień – babeczki muszą mieć miejsce, by wyrosnąć. Kiedy już wszystkie foremki są wypełnione, przygotuj z foli aluminiowej niewielkie kulki wielkości ziarnka grochu. Powkładaj je do foremki tak, by każda z nich znalazła się we wgłębieniu obok papilotki, która w ten sposób przybierze kształt serduszka.
Babeczki-serduszka gotowe!
Wstaw foremkę do piekarnika i piecz muffinki przez 20-25 minut. Po tym czasie wyjmij je i ostrożnie poukładaj na kratce, by wystygły i gotowe! Smacznego.