Cebula z mięsnym farszem
Składniki: 4 duże cebule, 300 g mielonego mięsa,1 cebula, 1 papryka, 4-5 łyżek przecieru pomidorowego, 2 ząbki czosnku, 1 szklanka bulionu, sól, pieprz, ostra papryka, oregano, bazylia, 3/4 szklanki żółtego tartego sera, olej do smażenia.
Przygotowanie: cebulę obierz i odetnij wierzchy. Wrzuć na 3 minuty do wrzątku, po tym czasie delikatnie wyjmij środki. Paprykę oczyść z pestek i pokrój w kostkę. Podsmaż paprykę na oleju, dodaj mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez 5 minut. Dopraw, dodaj koncentrat, wymieszaj i smaż jeszcze chwilę. Farszem napełnij cebule, posyp serem, przełóż do naczynia żaroodpornego i podlej bulionem. Piecz 30 minut w 180 stopniach.