Warzywa dobrze nadziane

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Prosty pomysł na efektowny obiad

Obraz
© 123RF.COM

Możemy się już cieszyć się świeżymi pomidorami, ogórkami, młodymi ziemniakami, cukiniami... Co prawda są one dostępne przez cały rok w sklepach, jednak to właśnie teraz smakują najlepiej i mają najwięcej wartości odżywczych. Bardzo dobrym pomysłem na szybki, letni obiad są faszerowane warzywa. Zobaczcie, co można nadziewać.

Zobacie przepis na faszerowane patisony:

/ 6Cebula z mięsnym farszem

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 4 duże cebule, 300 g mielonego mięsa,1 cebula, 1 papryka, 4-5 łyżek przecieru pomidorowego, 2 ząbki czosnku, 1 szklanka bulionu, sól, pieprz, ostra papryka, oregano, bazylia, 3/4 szklanki żółtego tartego sera, olej do smażenia.
Przygotowanie: cebulę obierz i odetnij wierzchy. Wrzuć na 3 minuty do wrzątku, po tym czasie delikatnie wyjmij środki. Paprykę oczyść z pestek i pokrój w kostkę. Podsmaż paprykę na oleju, dodaj mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez 5 minut. Dopraw, dodaj koncentrat, wymieszaj i smaż jeszcze chwilę. Farszem napełnij cebule, posyp serem, przełóż do naczynia żaroodpornego i podlej bulionem. Piecz 30 minut w 180 stopniach.

/ 6Łódeczki z cukinii

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 cukinie, cebula, 200 g sera feta, 8 suszonych pomidorów, 2 jajka, 2 ząbki czosnku, 1/2 szklanki gęstej śmietany, sól, pieprz, bazylia, oregano, olej do smażenia.
Przygotowanie: umyte cukinie przekrój wzdłuż na pół i wydrąż. Tak powstałe łódeczki zblanszuj. Czosnek i cebulę posiekaj i zeszklij na oleju. Dopraw ziołami, solą i pieprzem. Zdejmij z ognia i przełóż do miseczki. Pomidory pokrój i dodaj do cebuli, ser pokrusz, wymieszaj z pozostałymi składnikami. Śmietanę wymieszaj z rozkłóconymi jajkami. Połącz z masą serową. Farszem napełnij łódeczki. Zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

/ 6Pomidory z pieczarkowym farszem

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 5 dużych pomidorów, 300 g pieczarek, 1 cebula, 100 g ugotowanego ryżu, 2 ząbki czosnku, natka pietruszki, sól, pieprz, 200 g żółtego sera.
Przygotowanie: pomidory płucz, odetnij wierzchy i wydrąż środki. Pieczarki zetrzyj na tartce, cebule posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki podsmaż na oleju. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj ryż, posiekaną natkę i połowę sera, wymieszaj. Pomidory napełnij farszem, posyp resztą sera, przykryj kapeluszami i przełóż do naczynia żaroodpornego. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

/ 6Pieczarki ze szpinakiem

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 6 dużych pieczarek, 300 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku, 2 ząbki czosnku, sok z cytryny, sól, pieprz, 2 łyżki masła, 150 g gorgonzoli.
Przygotowanie: na patelni rozpuść masło, dodaj szpinak i rozmrażaj na małym ogniu. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i pokruszony ser. Wymieszaj. Pieczarki opłucz, wyjmij nóżki. Ułóż kapelusze w naczyniu żaroodpornym i napełnij farszem. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i zapiekaj 20 minut.

/ 6Papryka nadziewana kurczakiem i mozzarellą

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 3 papryki, 300 g piersi z kurczaka, 2 kulki mozzarelli, 3 duże pomidory, sól, pieprz, zioła prowansalskie, 100 g tartego sera, 1 szklanka bulionu, olej do smażenia.
Przygotowanie: mięso pokrój w drobną kostkę, oprósz solą, pieprzem i ziołami. Rozgrzej olej, usmaż kurczaka. Mozzarellę pokrój w kostkę. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój. Kurczaka wymieszaj z mozzarellą i pomidorami. Papryki przekrój wzdłuż na pół i usuń nasiona. Farszem napełnij papryki. Wierzch posyp tartym serem. Papryki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Posyp tartym serem i podlej bulionem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj 30 minut.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru