Prosty pomysł na efektowny obiad
Możemy się już cieszyć się świeżymi pomidorami, ogórkami, młodymi ziemniakami, cukiniami... Co prawda są one dostępne przez cały rok w sklepach, jednak to właśnie teraz smakują najlepiej i mają najwięcej wartości odżywczych. Bardzo dobrym pomysłem na szybki, letni obiad są faszerowane warzywa. Zobaczcie, co można nadziewać.
Zobacie przepis na faszerowane patisony:
Cebula z mięsnym farszem
Składniki: 4 duże cebule, 300 g mielonego mięsa,1 cebula, 1 papryka, 4-5 łyżek przecieru pomidorowego, 2 ząbki czosnku, 1 szklanka bulionu, sól, pieprz, ostra papryka, oregano, bazylia, 3/4 szklanki żółtego tartego sera, olej do smażenia.
Przygotowanie: cebulę obierz i odetnij wierzchy. Wrzuć na 3 minuty do wrzątku, po tym czasie delikatnie wyjmij środki. Paprykę oczyść z pestek i pokrój w kostkę. Podsmaż paprykę na oleju, dodaj mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez 5 minut. Dopraw, dodaj koncentrat, wymieszaj i smaż jeszcze chwilę. Farszem napełnij cebule, posyp serem, przełóż do naczynia żaroodpornego i podlej bulionem. Piecz 30 minut w 180 stopniach.
Łódeczki z cukinii
Składniki: 2 cukinie, cebula, 200 g sera feta, 8 suszonych pomidorów, 2 jajka, 2 ząbki czosnku, 1/2 szklanki gęstej śmietany, sól, pieprz, bazylia, oregano, olej do smażenia.
Przygotowanie: umyte cukinie przekrój wzdłuż na pół i wydrąż. Tak powstałe łódeczki zblanszuj. Czosnek i cebulę posiekaj i zeszklij na oleju. Dopraw ziołami, solą i pieprzem. Zdejmij z ognia i przełóż do miseczki. Pomidory pokrój i dodaj do cebuli, ser pokrusz, wymieszaj z pozostałymi składnikami. Śmietanę wymieszaj z rozkłóconymi jajkami. Połącz z masą serową. Farszem napełnij łódeczki. Zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Pomidory z pieczarkowym farszem
Składniki: 5 dużych pomidorów, 300 g pieczarek, 1 cebula, 100 g ugotowanego ryżu, 2 ząbki czosnku, natka pietruszki, sól, pieprz, 200 g żółtego sera.
Przygotowanie: pomidory płucz, odetnij wierzchy i wydrąż środki. Pieczarki zetrzyj na tartce, cebule posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki podsmaż na oleju. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj ryż, posiekaną natkę i połowę sera, wymieszaj. Pomidory napełnij farszem, posyp resztą sera, przykryj kapeluszami i przełóż do naczynia żaroodpornego. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
Pieczarki ze szpinakiem
Składniki: 6 dużych pieczarek, 300 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku, 2 ząbki czosnku, sok z cytryny, sól, pieprz, 2 łyżki masła, 150 g gorgonzoli.
Przygotowanie: na patelni rozpuść masło, dodaj szpinak i rozmrażaj na małym ogniu. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i pokruszony ser. Wymieszaj. Pieczarki opłucz, wyjmij nóżki. Ułóż kapelusze w naczyniu żaroodpornym i napełnij farszem. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i zapiekaj 20 minut.
Papryka nadziewana kurczakiem i mozzarellą
Składniki: 3 papryki, 300 g piersi z kurczaka, 2 kulki mozzarelli, 3 duże pomidory, sól, pieprz, zioła prowansalskie, 100 g tartego sera, 1 szklanka bulionu, olej do smażenia.
Przygotowanie: mięso pokrój w drobną kostkę, oprósz solą, pieprzem i ziołami. Rozgrzej olej, usmaż kurczaka. Mozzarellę pokrój w kostkę. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój. Kurczaka wymieszaj z mozzarellą i pomidorami. Papryki przekrój wzdłuż na pół i usuń nasiona. Farszem napełnij papryki. Wierzch posyp tartym serem. Papryki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Posyp tartym serem i podlej bulionem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj 30 minut.