Czekoladowe serduszka z truskawkami
Składniki: 2 szklanki mąki, pół szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, tabliczka gorzkiej czekolady pokrojonej w kosteczkę, pół szklanki oleju, 1 jajko, szklanka mleka, aromat waniliowy, truskawki do dekoracji, chili (opcjonalnie)
Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C z termoobiegiem. W misce wymieszać przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao. W drugiej połączyć olej, jajko, mleko i aromat waniliowy. Następnie dokładnie wymieszać zawartości obu misek. Przygotować silikonowe foremki w kształcie serduszek - masę nałożyć do 2/3 wysokości. Piec około 20 minut, aż ładnie się zarumienią. Następnie wyciągnąć i studzić na kratce. W między czasie przygotować polewę - rozpuścić czekoladę w "kąpieli wodnej"(można dodać odrobinę chili). Ciepłą i płynną polewą udekorować wypieki, dodać truskawki i podawać.