Walentynkowe przepisy nie tylko dla zakochanych

14 lutego łączy i dzieli. Część z nas ochoczo rezerwuje na tę datę kino czy stolik w ulubionej restauracji, część stanowczo ją odrzuca, jeszcze inni świętują w zaciszu domowym, przygotowując na ten dzień coś wyjątkowego.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Afrodyzjaki na talerzu

Obraz
© 123RF.COM

14 lutego łączy i dzieli. Część z nas ochoczo rezerwuje na tę datę kino czy stolik w ulubionej restauracji, część stanowczo ją odrzuca, jeszcze inni świętują w zaciszu domowym, przygotowując na ten dzień coś wyjątkowego.

W południowej i zachodniej Europie Walentynki świętowano już od średniowiecza, mają one swojego katolickiego patrona w postaci św. Walentego. Do rozsławienia święta przyczynił się znacząco sir Walter Scott, angielski pisarz romantyczny przełomu XVIII i XIX wieku - to dzięki niemu Brytyjczycy uznają Walentynki za swoje rodzime święto.

Niezależnie jednak od miejsca na ziemi, Walentynki są okazją, by zadbać o ukochaną drugą połówkę jeszcze bardziej niż na co dzień i przygotować dla niej wyjątkowy... kulinarny prezent. Wybór jest ogromny - spróbuj więc znaleźć danie, które najlepiej odzwierciedli relację, jaka jest między wami.

/ 7Spaghetti bolognese z bakłażanem i lubczykiem

Obraz
© Materiały prasowe

Składniki: 200 g makaronu typu tagliatelle, 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, 1 bakłażan, 1 cebula, 400 g pomidorów pelati z puszki, 80 g oliwy z oliwek, 100 g parmezanu, 1 pęczek świeżego lubczyku, ząbek czosnku, sól i świeży pieprz do smaku.

Wykonanie: Makaron ugotuj al dente według zaleceń producenta. Bakłażana w całości upiecz w piekarniku, gdy będzie miękki obierz ze skóry i pokrój w drobną kosteczkę. Na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodaj mielone mięso. Wszystko razem smaż aż mięso zacznie się rumienić. Dodaj wtedy pomidory z puszki i około 200 ml wody. Dopraw solą i pieprzem. Wszystko razem gotuj aż sos zgętnieje. Dodaj bakłażana i gotuj jeszcze około 5 minut. Tuż przed podaniem do sosu dodaj posiekaną natkę lubczyku. Sos podawaj na makaronie posypany z wierzchu obficie tartym parmezanem.

/ 7Czekoladowe serduszka z truskawkami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 szklanki mąki, pół szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, tabliczka gorzkiej czekolady pokrojonej w kosteczkę, pół szklanki oleju, 1 jajko, szklanka mleka, aromat waniliowy, truskawki do dekoracji, chili (opcjonalnie)

Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C z termoobiegiem. W misce wymieszać przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao. W drugiej połączyć olej, jajko, mleko i aromat waniliowy. Następnie dokładnie wymieszać zawartości obu misek. Przygotować silikonowe foremki w kształcie serduszek - masę nałożyć do 2/3 wysokości. Piec około 20 minut, aż ładnie się zarumienią. Następnie wyciągnąć i studzić na kratce. W między czasie przygotować polewę - rozpuścić czekoladę w "kąpieli wodnej"(można dodać odrobinę chili). Ciepłą i płynną polewą udekorować wypieki, dodać truskawki i podawać.

/ 7Farfalle z sosem jogurtowym, awokado i wędzonym łososiem

Obraz
© Materiały prasowe

Składniki: 200 g makaronu farfalle, 100 g wędzonego łososia, 1 Bulionetka warzywna Knorr, 150 ml jogurtu naturalnego, 20 g parmezanu, 1 czerwona cebula, 1 pomidor, 1 awokado, 20 ml oliwy z oliwek, 1 łyżka kaparów, 1 łyżka musztardy.

Wykonanie: Pomidora, awokado i łososia pokrój w małe paski i odłóż na bok. Farfalle z sosem jogurtowym, awokado i łososiem. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie z oliwek. Makaron ugotuj z Bulionetką Knorr i dodaj go na patelnię wraz z odrobiną wody z gotowania. Dołóż resztę składników, w tym musztardę, kapary i jogurt. Wszystko razem wymieszaj i gotuj chwilę. Makaron podawaj posypany parmezanem.

/ 7Aksamitne, czerwone naleśniki w kształcie serc

Obraz
© Materiały prasowe

Składniki: 120 g serka śmietankowego, 1/4 szklanki kwaśnej śmietany, 3 łyżki stołowe pełnotłustego mleka, 2 łyżki stołowe cukru pudru, 2 szklanki mąki, 1 łyżka stołowa niesłodzonego kakao w proszku, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 2 duże jajka, 3/4 szklanki cukru, 1 i 1/4 szklanki maślanki, 1/2 szklanki roztopionego i ostudzonego masła (oraz dodatkowa ilość do smażenia), 2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 1 łyżeczka octu jabłkowego, 2yrop klonowy do polania gotowych naleśników, opiekane, posiekane orzechy pekan do przybrania,

Wykonanie: Ubij serek, kwaśną śmietanę, mleko i cukier puder w średniej wielkości misce na gładko i odstaw na bok. Przesiej mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i pół łyżeczki soli do dużej miski. Ubij jajka z cukrem w dużej misce, aż będą koloru blado żółtego. Dodaj potem do ubijania także maślankę, roztopione masło, barwnik spożywczy, ekstrakt z wanilii i ocet. Połącz mieszankę jajeczną z mieszanką mąki. Mieszaj je bardzo powoli i delikatnie, aż się połączą. Część powstałego płynnego ciasta przelej do butelki do dekorowania. Rozgrzej do średniej temperatury blachę lub dużą patelnię, do której naleśniki nie będą przywierały. Na rozgrzanej patelni rozprowadź masło tak, aby pokryło całą jej powierzchnię. Następnie połóż na niej foremki w kształcie serc i wypełnij je ciastem wyciskanym z butelki - najpierw niewielką ilością, potem dolej więcej, równomiernie rozprowadzając szpatułką po całej foremce. Każdy naleśnik smaż tak długo, aż zaczną pękać na jego powierzchni bąbelki, czyli przez ok. 3 min.
Następnie ostrożnie przewróć i smaż przez kolejne 1 do 2 minut. Na gotowe naleśniki nałóż przygotowaną mieszankę z serem, polej syropem klonowym i posyp orzeszkami.

/ 7Koktajl kochanków - tylko dla dorosłych

Obraz
© Materiały prasowe

Składniki: lód, 30 ml Limoncello, 30 ml wódki, 30 ml Cointreau, 1 butelka Prosecco do dopełnienia, kropla grenadiny dla koloru, kandyzowane wiśnie do przybrania.

Wykonanie: Wypełnij shaker lodem, wlej Limoncello, wódkę, Cointreau i wstrząsaj 20 sekund. Przelej zawartość do dwóch wysokich kieliszków. Dopełnij je Prosecco. Dodaj kroplę grenadiny. Udekoruj kandyzowanymi wiśniami.

/ 7Kuchnia, która rozpali zmysły

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce