Walentynkowe przepisy nie tylko dla zakochanych
14 lutego łączy i dzieli. Część z nas ochoczo rezerwuje na tę datę kino czy stolik w ulubionej restauracji, część stanowczo ją odrzuca, jeszcze inni świętują w zaciszu domowym, przygotowując na ten dzień coś wyjątkowego.
Afrodyzjaki na talerzu
14 lutego łączy i dzieli. Część z nas ochoczo rezerwuje na tę datę kino czy stolik w ulubionej restauracji, część stanowczo ją odrzuca, jeszcze inni świętują w zaciszu domowym, przygotowując na ten dzień coś wyjątkowego.
W południowej i zachodniej Europie Walentynki świętowano już od średniowiecza, mają one swojego katolickiego patrona w postaci św. Walentego. Do rozsławienia święta przyczynił się znacząco sir Walter Scott, angielski pisarz romantyczny przełomu XVIII i XIX wieku - to dzięki niemu Brytyjczycy uznają Walentynki za swoje rodzime święto.
Niezależnie jednak od miejsca na ziemi, Walentynki są okazją, by zadbać o ukochaną drugą połówkę jeszcze bardziej niż na co dzień i przygotować dla niej wyjątkowy... kulinarny prezent. Wybór jest ogromny - spróbuj więc znaleźć danie, które najlepiej odzwierciedli relację, jaka jest między wami.
Spaghetti bolognese z bakłażanem i lubczykiem
Składniki: 200 g makaronu typu tagliatelle, 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, 1 bakłażan, 1 cebula, 400 g pomidorów pelati z puszki, 80 g oliwy z oliwek, 100 g parmezanu, 1 pęczek świeżego lubczyku, ząbek czosnku, sól i świeży pieprz do smaku.
Wykonanie: Makaron ugotuj al dente według zaleceń producenta. Bakłażana w całości upiecz w piekarniku, gdy będzie miękki obierz ze skóry i pokrój w drobną kosteczkę. Na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodaj mielone mięso. Wszystko razem smaż aż mięso zacznie się rumienić. Dodaj wtedy pomidory z puszki i około 200 ml wody. Dopraw solą i pieprzem. Wszystko razem gotuj aż sos zgętnieje. Dodaj bakłażana i gotuj jeszcze około 5 minut. Tuż przed podaniem do sosu dodaj posiekaną natkę lubczyku. Sos podawaj na makaronie posypany z wierzchu obficie tartym parmezanem.
Czekoladowe serduszka z truskawkami
Składniki: 2 szklanki mąki, pół szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, tabliczka gorzkiej czekolady pokrojonej w kosteczkę, pół szklanki oleju, 1 jajko, szklanka mleka, aromat waniliowy, truskawki do dekoracji, chili (opcjonalnie)
Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C z termoobiegiem. W misce wymieszać przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao. W drugiej połączyć olej, jajko, mleko i aromat waniliowy. Następnie dokładnie wymieszać zawartości obu misek. Przygotować silikonowe foremki w kształcie serduszek - masę nałożyć do 2/3 wysokości. Piec około 20 minut, aż ładnie się zarumienią. Następnie wyciągnąć i studzić na kratce. W między czasie przygotować polewę - rozpuścić czekoladę w "kąpieli wodnej"(można dodać odrobinę chili). Ciepłą i płynną polewą udekorować wypieki, dodać truskawki i podawać.
Farfalle z sosem jogurtowym, awokado i wędzonym łososiem
Składniki: 200 g makaronu farfalle, 100 g wędzonego łososia, 1 Bulionetka warzywna Knorr, 150 ml jogurtu naturalnego, 20 g parmezanu, 1 czerwona cebula, 1 pomidor, 1 awokado, 20 ml oliwy z oliwek, 1 łyżka kaparów, 1 łyżka musztardy.
Wykonanie: Pomidora, awokado i łososia pokrój w małe paski i odłóż na bok. Farfalle z sosem jogurtowym, awokado i łososiem. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie z oliwek. Makaron ugotuj z Bulionetką Knorr i dodaj go na patelnię wraz z odrobiną wody z gotowania. Dołóż resztę składników, w tym musztardę, kapary i jogurt. Wszystko razem wymieszaj i gotuj chwilę. Makaron podawaj posypany parmezanem.
Aksamitne, czerwone naleśniki w kształcie serc
Składniki: 120 g serka śmietankowego, 1/4 szklanki kwaśnej śmietany, 3 łyżki stołowe pełnotłustego mleka, 2 łyżki stołowe cukru pudru, 2 szklanki mąki, 1 łyżka stołowa niesłodzonego kakao w proszku, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 2 duże jajka, 3/4 szklanki cukru, 1 i 1/4 szklanki maślanki, 1/2 szklanki roztopionego i ostudzonego masła (oraz dodatkowa ilość do smażenia), 2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 1 łyżeczka octu jabłkowego, 2yrop klonowy do polania gotowych naleśników, opiekane, posiekane orzechy pekan do przybrania,
Wykonanie: Ubij serek, kwaśną śmietanę, mleko i cukier puder w średniej wielkości misce na gładko i odstaw na bok. Przesiej mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i pół łyżeczki soli do dużej miski. Ubij jajka z cukrem w dużej misce, aż będą koloru blado żółtego. Dodaj potem do ubijania także maślankę, roztopione masło, barwnik spożywczy, ekstrakt z wanilii i ocet. Połącz mieszankę jajeczną z mieszanką mąki. Mieszaj je bardzo powoli i delikatnie, aż się połączą. Część powstałego płynnego ciasta przelej do butelki do dekorowania. Rozgrzej do średniej temperatury blachę lub dużą patelnię, do której naleśniki nie będą przywierały. Na rozgrzanej patelni rozprowadź masło tak, aby pokryło całą jej powierzchnię. Następnie połóż na niej foremki w kształcie serc i wypełnij je ciastem wyciskanym z butelki - najpierw niewielką ilością, potem dolej więcej, równomiernie rozprowadzając szpatułką po całej foremce. Każdy naleśnik smaż tak długo, aż zaczną pękać na jego powierzchni bąbelki, czyli przez ok. 3 min.
Następnie ostrożnie przewróć i smaż przez kolejne 1 do 2 minut. Na gotowe naleśniki nałóż przygotowaną mieszankę z serem, polej syropem klonowym i posyp orzeszkami.
Koktajl kochanków - tylko dla dorosłych
Składniki: lód, 30 ml Limoncello, 30 ml wódki, 30 ml Cointreau, 1 butelka Prosecco do dopełnienia, kropla grenadiny dla koloru, kandyzowane wiśnie do przybrania.
Wykonanie: Wypełnij shaker lodem, wlej Limoncello, wódkę, Cointreau i wstrząsaj 20 sekund. Przelej zawartość do dwóch wysokich kieliszków. Dopełnij je Prosecco. Dodaj kroplę grenadiny. Udekoruj kandyzowanymi wiśniami.