Spaghetti bolognese z bakłażanem i lubczykiem
Składniki: 200 g makaronu typu tagliatelle, 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, 1 bakłażan, 1 cebula, 400 g pomidorów pelati z puszki, 80 g oliwy z oliwek, 100 g parmezanu, 1 pęczek świeżego lubczyku, ząbek czosnku, sól i świeży pieprz do smaku.
Wykonanie: Makaron ugotuj al dente według zaleceń producenta. Bakłażana w całości upiecz w piekarniku, gdy będzie miękki obierz ze skóry i pokrój w drobną kosteczkę. Na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodaj mielone mięso. Wszystko razem smaż aż mięso zacznie się rumienić. Dodaj wtedy pomidory z puszki i około 200 ml wody. Dopraw solą i pieprzem. Wszystko razem gotuj aż sos zgętnieje. Dodaj bakłażana i gotuj jeszcze około 5 minut. Tuż przed podaniem do sosu dodaj posiekaną natkę lubczyku. Sos podawaj na makaronie posypany z wierzchu obficie tartym parmezanem.