Borówka brusznica
Znana bardziej jako borówka czerwona, brusznica podobnie jak czarna jagoda rośnie dziko w polskich lasach. Krzewinki obu roślin są do siebie podobne, choć liście brusznicy są grubsze i bardziej sztywne. Czas zbiorów czerwonych owoców przypada na późne lato i jesień. O ile jagody doskonale nadają się do jedzenia na surowo, wytrawne borówki nie znajdują zbyt wielu amatorów. Jednak nabierają charkateru po przygotowaniu z nich konfitury do mięs (najlepiej z dodatkiem gruszki lub jabłka). Brusznica doskonale podkreśla, a jednocześnie przełamuje smak pieczeni, ale nadaje się też do deserów. A co najważniejsze, smak idzie w parze z właściwościami prozdrowotnymi. Brusznica ma dobroczynny wpływ na układ pokarmowy - reguluje trawienie, leczy biegunki, niweluje wzdęcia. Działa też przeciwzapalnie i wzmacnia naczynia krwionośne. Przede wszystkim jednak wspomaga leczenie stanów zapalnych dróg moczowych.