Borówka czernica
Borówka czernica słynie też z działania przeciwbiegunkowego, jednocześnie jest polecana przy zaparciach i stanach zapalnych układu pokarmowego oraz - wspomagająco - przy zwalczaniu pasożytów przewodu pokarmowego. Nie do przecenienia są też jej właściwości antyoksydacyjne. Na liście ORAC, zawierającej produkty o dużej zawartości roślinnych przeciwutleniaczy, jagoda zajmuje drugie miejsce - ustępując jedynie aronii. Znajdujące się w jagodach flawonoidy mają działają antynowotworowe i obniżające poziom złego cholesterolu. Borówka czernica to także bogate źródło garbników, które wspomagają pracę jelit, działają przeciwwirusowo i bakteriobójczo oraz neutralizują toksyny.
Po jagody jak najczęściej powinni sięgać też diabetycy (obniżają poziom glukozy we krwi) oraz osoby o skłonnościach do anemii - obecna w nich mirtylina odpowiada za elastyczność naczyń krwionośnych i wraz z żelazem uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek. Małe czarne owoce działają też ochronnie na układ moczowy i wątrobę, a zdaniem brytyjskich naukowców chronią przed pylicą, dlatego są zalecane kominiarzom i górnikom.