Borówka czernica
Czernica, nazywana też borówką czarną lub czarną jagodą, to prawdziwa królowa lata. W lipcu niewielkie krzewinki rosnące dziko w lasach uginają się od ciemnogranatowych owoców, którym nie sposób się oprzeć. Zajadamy się nimi nie tylko na surowo. Pierogi czy naleśniki z jagodami serwowane ze słodką śmietanką to jeden z kulinarnych symboli lata. Jagody wspaniale smakują też jako dodatek do lodów czy innych deserów i nadają się do przygotowywania mlecznych koktajli.
Niestety sezon na te wspaniałe owoce jest bardzo krótki - na szczęście jagody można przetworzyć lub zwyczajnie zamrozić i cieszyć się ich smakiem oraz niezwykłymi właściwościami także zimą. Warto to zrobić, bo borówka czernica jest bardzo zdrowa. Znana jest przede wszystkim ze swojego dobroczynnego wpływu na wzrok. Wyciąg z jagód jest podstawą preparatów stosowanych w zaburzeniach mikrokrążenia w naczyniach krwionośnych oka. Jagody polecane są też przy chorobach siatkówki i leczeniu tzw. kurzej ślepoty oraz zwyrodnieniu plamki żółtej. Badania potwierdzają, że regularne spożywanie jagód lub stosowanie wyciągu z tych owoców poprawia też wzrok u krótkowidzów, a także działa korzystnie na układ krążenia.