Jajka na pomidorach z oliwkami
Składniki: 4 plastry szynki serrano, 6 średnich pomidorów, 1 cebula, 4 jajka, 200 g oliwek, 2 ząbki czosnku, oliwa z oliwek do smażenia, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: pokrój cebulę i czosnek w kostkę. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i przyrumień cebulę z czosnkiem. Posiekaj oliwki i pokrój pomidory, dodaj do reszty. Całość dopraw solą i pieprzem, duś około 10-15 minut, do momentu, kiedy masa zgęstnieje. Masę przełóż do żaroodpornych miseczek, zrób na środku miejsce i wbij do każdej miseczki jajko. Żółtka przykryj plastrem szynki. Całość zapiecz w uprzednio nagrzanym do 175 stopni C piekarniku do momentu, gdy jajka się zetną.