W czym tkwi sekret tapas?
To klasyczne przekąski o niewielkich rozmiarach, które podawane są przed głównym zamówieniem lub do napojów alkoholowych w hiszpańskich lokalach. Doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, a do ich przygotowania wykorzystuje się warzywa, mięsa, owoce morza, a nawet jajka. Tapas jada się najczęściej wczesnym wieczorem, często łączy się to ze zwiedzaniem kilku barów z tapas po kolei. O innych zwyczajach związanych z tymi przysmakami opowiedziała w "Dzień Dobry TVN" Joanna Chacińska. Więcej informacji, jak samodzielnie przygotować tapas i inspirujące przepisy znajdują się w dalszej części artykułu.
Przystawki idealne
Co to jest tapa?
"Tapear" to czasownik, który członkowie Akademii Języka musieli włączyć do słownika ze względu na częste stosowanie go przez Hiszpanów. Oznacza zwyczaj jedzenia tapas. Mówiąc bardziej dosłownie - chodzenie po barach i tawernach i jedzenie czegoś "na ząb".
Tapa to mała zakąska, którą dołącza się do napitku. Przynajmniej tak było na początku. Istnieje wiele teorii powstania zwyczaju tapas. Najbardziej powszechna odnosi się do zwyczaju z XIX wieku, powszechnego w barach andaluzyjskich, czyli do przykrywania chato (małych szklanek wina) kawałkiem chleba z plasterkiem wędliny. Tapa - bezpłatnie dodawana do napoju - była wyrazem grzeczności ze strony właściciela baru, który w ten sposób również starał się o wywołanie większego pragnienia, albo sprawienia, by łyk wina stawał się przyjemniejszy. Z biegiem czasu, tapas stały się sposobem na przyciągnięcie klientów, którzy przyzwyczaili się do wyboru baru, w zależności od jakości i ilości oferowanych tapas.
Szeroki wybór tapas
Dzisiaj wszystko się zmieniło, tapas to już nie bezpłatny dodatek do napoju, ale normalna forma posiłku, chociaż w wielu barach zachował się jeszcze zwyczaj podawania czegoś do zjedzenia, kiedy prosi się o jakiś napitek, choćby to były tylko oliwki lub ziemniaki.
Na przestrzeni lat tapas zwiększyły się biorąc pod uwagę wielkość porcji. Ogromnie wzbogaciła się też ich oferta. Dziś tapas to nie tylko kawałek chleba z wędliną. Pojawiły się kanapki ze wszystkim co tylko można sobie zamarzyć. Są grzanki w zasadzie w każdej postaci. W bardziej awangardowych lokalach tendencją są porcje mini, malutkie i wyszukane przystawki czy nawet całe dania, które są przygotowane i serwowane w mniejszej skali.
Przekąski z miejscowych produktów
Tapas są odzwierciedleniem kuchni regionalnej i przeważają w nich miejscowe produkty. Wśród klasycznych tapas znajdują się wędliny, słone ziemniaki czy migdały, oliwki i marynaty, konserwy z ryb, krokiety, tortilla de patata, empanadillas (pierogi smażone). Anchois, oliwka i piparra (ostra zielona papryczka), nabite na wykałaczkę zwane są pintxo w Kraju Basków. Ten sam wygląd posiadają "banderillas", małe szaszłyki z różnych składników.
Marynowane oliwki z kolendrą
*Składniki: *200 g zielonych oliwek, 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1/2 pęczku świeżej kolendry, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka oliwy z oliwek, świeżo mielony pieprz.
Przygotowanie: kolendrę rozgnieć w moździerzu i dodaj do odsączonych oliwek. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny i świeżo zmielonym pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj z oliwkami i kolendrą. Dopraw czosnkiem i odstaw na co najmniej dwie doby do zamarynowania.
Empanadillas z krewetkami
Składniki: 100 g krewetek, 1 opakowanie ciasta francuskiego, 2 cebule, 2 pomidory, 1 zielona papryka, 1 jajko, 1 łyżka oleju, żółtko, mielone chilli, sól i pieprz. * Przygotowanie: *Cebule posiekaj i podsmaż na maśle. Paprykę oraz pomidory pokrój w kostkę i dodaj do cebuli.
Pomidorki zapieczone
Składniki: 250 g pomidorków koktajlowych, 2 ząbki czosnku, 1/2 ostrej papryki w proszku, rozmaryn, tymianek, oliwa z oliwek.
Przygotowanie: umyte pomidorki ułóż na blaszce do pieczenia. Dodaj rozgnieciony czosnek. W miseczce wymieszaj zioła i oliwę z oliwek. Polej pomidorki gotowym sosem i włóż do średnio nagrzanego piekarnika (170 stopni C). Po 10-20 minutach pomidorowe tapas są gotowe.
Jajka na pomidorach z oliwkami
Składniki: 4 plastry szynki serrano, 6 średnich pomidorów, 1 cebula, 4 jajka, 200 g oliwek, 2 ząbki czosnku, oliwa z oliwek do smażenia, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: pokrój cebulę i czosnek w kostkę. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i przyrumień cebulę z czosnkiem. Posiekaj oliwki i pokrój pomidory, dodaj do reszty. Całość dopraw solą i pieprzem, duś około 10-15 minut, do momentu, kiedy masa zgęstnieje. Masę przełóż do żaroodpornych miseczek, zrób na środku miejsce i wbij do każdej miseczki jajko. Żółtka przykryj plastrem szynki. Całość zapiecz w uprzednio nagrzanym do 175 stopni C piekarniku do momentu, gdy jajka się zetną.
Marynowane pieczarki
Składniki: 500 g pieczarek, 1 papryka piri-piri, 1/2 litra białego wina, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, świeża natka pietruszki, 3 łyżki oleju, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: wyczyść pieczarki i przysmaż w całości na oleju. Dolej wino oraz sok z cytryny, gotuj przez 5 minut. Dodaj zmiażdżone praską ząbki czosnku. W czasie, gdy wszystko się gotuje, umyj papryczkę, usuń środek i pokrój w cienkie paski. Dodaj ją do pieczarek wraz z pokrojoną pietruszką (3-4 łyżki). Dopraw do smaku. Tapas możesz podawać na zimno lub na ciepło.
Zawijasy z cukinii i sera feta
Składniki: 2 cukinie, 300 g sera feta, 100 g sera ricotta, pieprz, oliwa z oliwek.
*Przygotowanie: *cukinie myjemy i kroimy obieraczką do warzyw w cieniutkie długie płaty. Sera feta i ricotta mieszamy widelcem w misce, doprawiamy do smaku pieprzem. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i przesmażamy każdy płat cukinii, tak by lekko zmiękła. Odsączamy delikatnie z nadmiaru oliwy na papierowym ręczniku. Na każdy płat cukinii nakładamy łyżeczką niewielką ilość masy serowej i zwijamy w rulonik. Zawijasy układamy dość ścisło na talerzu lub innym naczyniu i wstawiamy na godzinę do lodówki.
x-news.pl/mp/WP Kuchnia