Nietypowe przekąski do piwa
Oglądanie z przyjaciółmi meczów podczas Euro 2012 nieodłącznie wiąże się z przygryzaniem paznokci, szczególnie, gdy gra polska reprezentacja. Niektórzy z nas będą raczyć się piwem, a do tego niezbędne są przekąski
Przekąski do piwa
Oglądanie z przyjaciółmi meczów podczas Euro 2012 nieodłącznie wiąże się z przygryzaniem paznokci, szczególnie, gdy gra polska reprezentacja. Niektórzy z nas będą raczyć się piwem, a do tego niezbędne są przekąski. Warto poświęcić trochę swojego czasu i przygotować pyszne przekąski, by nie trzeba było pożerać nudnych i banalnych orzeszków i chipsów. Oto kilka naszych propozycji.
Muffiny do piwa
Na ciasto potrzebujemy: półtorej szklanki mąki pszennej, dwie łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 kostki masła, jajko, pół szklanki piwa. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy do miski z mąką i proszkiem do pieczenia, a następnie mieszamy. Dodajemy składniki smakowe: kukurydzę z jednej puszki, drobno pokrojoną szynkę, szklankę startego sera żółtego i przyprawy (sól, pieprz, ostrą paprykę i co kto lubi). Dolewamy piwo, by uzyskać konsystencję dość luźnego ciasta. Wypełniamy nim papierowe foremki, posypujemy tartym serem i pieczemy w nagrzanym do 200°C piekarniku około 25 minut.
Placuszki z cukinii
To jest idealna piwna przekąska, bo bardzo dietetyczna. Co nie znaczy, że niesmaczna. Potrzebne nam jest pół szklanki otrębów pszennych, średnia cukinia, dwa jajka, małe opakowanie twarożku, łyżka cukru i łyżeczka soli. Otręby mielimy, cukinię ścieramy na tarce i wyciskamy wodę. Mieszamy otręby i cukinię z twarożkiem, jajkami i przyprawami. Nabieramy ciasto łyżką i smażymy na patelni po 3 minuty z każdej strony. Można je jeść i na ciepło, i na zimno.
Ciasteczka z cebuli
Na tę pyszną przekąskę potrzebne nam będą: dwie szklanki mąki, pięć łyżek sezamu, ostra i słodka papryka, łyżeczka cukru, łyżeczka soli, kilka łyżek masła, pół szklanki oleju i cztery cebule (raczej średnie). Sezam prażymy na suchej patelni. Masło roztapiamy w garnuszku. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, uprażony sezam, przyprawy, cukier i sól. Cebule siekamy, przekładamy do miski razem z masłem, olejem, dodajemy pół szklanki wody i mieszamy. Wyrabiamy ciasto, wałkujemy je, wycinamy ciasteczka w takim kształcie, jak chcemy i pieczemy 25 minut w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku.
Grillowany ser halloumi
To doskonała przekąska. Pochodzący z Cypru ser halloumi można dziś już kupić w niektórych hipermarketach. Ma charakterystyczną konsystencję - trochę trzeszczy między zębami. Najlepszy jest grillowany. Dwa spore kawałki sera kroimy na półcentymetrowe plastry i smażymy na patelni grillowej. Następnie posypujemy ostrą papryką i polewamy lekko oliwą. Kroimy na mniejsze kawałeczki i nabijamy na wykałaczki. Znakomite!
Ślimaczki z pieczarkami
Na tę wyjątkowo smaczną przekąskę potrzebne nam będą: jedno opakowanie gotowego ciasta francuskiego, pół kilograma pieczarek, dwie cebule, ostra papryka, dużo pieprzu i sól. Pieczarki myjemy, suszymy, kroimy na małe kawałki. Podsmażamy z pokrojoną w drobną kostkę cebulą na łyżce masła. Doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką i studzimy. Już wystudzony farsz wykładamy na rozwiniętym i lekko rozwałkowanym płacie ciasta, zawijamy ciasno. Gotowy rulon smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy solą i papryką, a następnie kroimy na centymetrowe plastry. Rozkładamy je na posmarowanej tłuszczem blasze i pieczemy około 20 minut w temp. 200°C. Uwaga: ciasto rośnie, więc trzeba je ułożyć równo. Ślimaczki najlepsze są na zimno.
Mini parówki w cieście francuskim
Bardzo łatwo jest kupić gotowe ciasto francuskie. Jego główną zaletą jest to, że pospolite danie potrafi zamienić w coś pysznego. Parówki w cieście są tego przykładem. A przygotowuje się je dziecinnie prosto. Ciasto tniemy na paseczki, owijamy pokrojoną na trzy części cienką parówkę, smarujemy jajkiem, posypujemy papryką lub startym serem i pieczemy przez maksymalnie 15 minut. I gotowe.
Paluszki z kminkiem i ostrą papryką
Kolejny przepis z użyciem ciasta francuskiego jest równie prosty. Ciasto kroimy w półcentymetrowe paski. Każdy z nich smarujemy jajkiem, obtaczamy w kminku, soli i papryce, a następnie skręcamy i pieczemy w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 10 minut. Jemy ostudzone.
Krążki cebulowe
Idealna przekąska do piwa. I smaczna, i lubiana, i zdrowa. Do dużej miski wsypujemy szklankę mąki, dolewamy pół szklanki mleka i pół szklanki piwa, jajko i sól. Wyrabiamy tak, jak na ciasto naleśnikowe. Cebule obieramy, kroimy w plastry i te plastry dzielimy na krążki. Zanurzamy w cieście i smażymy w głębokim oleju. Gotowe układamy na papierowych ręcznikach, które wchłoną nadmiar tłuszczu. Można je jeszcze posypać solą, pieprzem czy innymi przyprawami.
Krakersy z chrzanem i serem
Same krakersy nie są zbyt atrakcyjne. A łatwo zrobić z nich pychotkę. Starty chrzan (około pół szklanki na 50 krakersów) mieszamy z małą ilością śmietany i startym serem żółtym. Musimy uzyskać dość gęstą pastę. Solimy i pieprzymy do smaku. Smarujemy naszą pastą krakersy i wkładamy je do nagrzanego do 150 stopni piekarnika (najlepiej pod grilla) na maksymalnie 5 minut. Studzimy i są gotowe do zjedzenia.
Kanapki z wędzoną rybą
Wędzona ryba znakomicie smakuje do piwa. Pozwala też na uniknięcie strasznych bólów głowy dnia następnego... Chleb razowy kroimy na kromki, a te jeszcze na cztery kawałki. Rybę wędzoną (makrela, śledź, dorsz - co kto lubi) obieramy ze skóry i ości, rozgniatamy widelcem, mieszamy z majonezem, kiszonym ogórkiem i pokrojonym w drobną kostkę jajkiem ugotowanym na twardo. Tą pastą smarujemy kawałeczki chleba i nabijamy je na wykałaczki.