Nietypowe przekąski do piwa

Oglądanie z przyjaciółmi meczów podczas Euro 2012 nieodłącznie wiąże się z przygryzaniem paznokci, szczególnie, gdy gra polska reprezentacja. Niektórzy z nas będą raczyć się piwem, a do tego niezbędne są przekąski

Obraz

/ 10Przekąski do piwa

Obraz
© Thinkstock

Oglądanie z przyjaciółmi meczów podczas Euro 2012 nieodłącznie wiąże się z przygryzaniem paznokci, szczególnie, gdy gra polska reprezentacja. Niektórzy z nas będą raczyć się piwem, a do tego niezbędne są przekąski. Warto poświęcić trochę swojego czasu i przygotować pyszne przekąski, by nie trzeba było pożerać nudnych i banalnych orzeszków i chipsów. Oto kilka naszych propozycji.

Muffiny do piwa
Na ciasto potrzebujemy: półtorej szklanki mąki pszennej, dwie łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 kostki masła, jajko, pół szklanki piwa. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy do miski z mąką i proszkiem do pieczenia, a następnie mieszamy. Dodajemy składniki smakowe: kukurydzę z jednej puszki, drobno pokrojoną szynkę, szklankę startego sera żółtego i przyprawy (sól, pieprz, ostrą paprykę i co kto lubi). Dolewamy piwo, by uzyskać konsystencję dość luźnego ciasta. Wypełniamy nim papierowe foremki, posypujemy tartym serem i pieczemy w nagrzanym do 200°C piekarniku około 25 minut.

/ 10Placuszki z cukinii

Obraz
© Thinkstock

To jest idealna piwna przekąska, bo bardzo dietetyczna. Co nie znaczy, że niesmaczna. Potrzebne nam jest pół szklanki otrębów pszennych, średnia cukinia, dwa jajka, małe opakowanie twarożku, łyżka cukru i łyżeczka soli. Otręby mielimy, cukinię ścieramy na tarce i wyciskamy wodę. Mieszamy otręby i cukinię z twarożkiem, jajkami i przyprawami. Nabieramy ciasto łyżką i smażymy na patelni po 3 minuty z każdej strony. Można je jeść i na ciepło, i na zimno.

/ 10Ciasteczka z cebuli

Obraz
© Thinkstock

Na tę pyszną przekąskę potrzebne nam będą: dwie szklanki mąki, pięć łyżek sezamu, ostra i słodka papryka, łyżeczka cukru, łyżeczka soli, kilka łyżek masła, pół szklanki oleju i cztery cebule (raczej średnie). Sezam prażymy na suchej patelni. Masło roztapiamy w garnuszku. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, uprażony sezam, przyprawy, cukier i sól. Cebule siekamy, przekładamy do miski razem z masłem, olejem, dodajemy pół szklanki wody i mieszamy. Wyrabiamy ciasto, wałkujemy je, wycinamy ciasteczka w takim kształcie, jak chcemy i pieczemy 25 minut w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku.

/ 10Grillowany ser halloumi

Obraz
© wikipedia/PD

To doskonała przekąska. Pochodzący z Cypru ser halloumi można dziś już kupić w niektórych hipermarketach. Ma charakterystyczną konsystencję - trochę trzeszczy między zębami. Najlepszy jest grillowany. Dwa spore kawałki sera kroimy na półcentymetrowe plastry i smażymy na patelni grillowej. Następnie posypujemy ostrą papryką i polewamy lekko oliwą. Kroimy na mniejsze kawałeczki i nabijamy na wykałaczki. Znakomite!

/ 10Ślimaczki z pieczarkami

Obraz
© Thinkstock

Na tę wyjątkowo smaczną przekąskę potrzebne nam będą: jedno opakowanie gotowego ciasta francuskiego, pół kilograma pieczarek, dwie cebule, ostra papryka, dużo pieprzu i sól. Pieczarki myjemy, suszymy, kroimy na małe kawałki. Podsmażamy z pokrojoną w drobną kostkę cebulą na łyżce masła. Doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką i studzimy. Już wystudzony farsz wykładamy na rozwiniętym i lekko rozwałkowanym płacie ciasta, zawijamy ciasno. Gotowy rulon smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy solą i papryką, a następnie kroimy na centymetrowe plastry. Rozkładamy je na posmarowanej tłuszczem blasze i pieczemy około 20 minut w temp. 200°C. Uwaga: ciasto rośnie, więc trzeba je ułożyć równo. Ślimaczki najlepsze są na zimno.

/ 10Mini parówki w cieście francuskim

Obraz
© Thinkstock

Bardzo łatwo jest kupić gotowe ciasto francuskie. Jego główną zaletą jest to, że pospolite danie potrafi zamienić w coś pysznego. Parówki w cieście są tego przykładem. A przygotowuje się je dziecinnie prosto. Ciasto tniemy na paseczki, owijamy pokrojoną na trzy części cienką parówkę, smarujemy jajkiem, posypujemy papryką lub startym serem i pieczemy przez maksymalnie 15 minut. I gotowe.

/ 10Paluszki z kminkiem i ostrą papryką

Obraz
© Thinkstock

Kolejny przepis z użyciem ciasta francuskiego jest równie prosty. Ciasto kroimy w półcentymetrowe paski. Każdy z nich smarujemy jajkiem, obtaczamy w kminku, soli i papryce, a następnie skręcamy i pieczemy w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 10 minut. Jemy ostudzone.

/ 10Krążki cebulowe

Obraz
© Thinkstock

Idealna przekąska do piwa. I smaczna, i lubiana, i zdrowa. Do dużej miski wsypujemy szklankę mąki, dolewamy pół szklanki mleka i pół szklanki piwa, jajko i sól. Wyrabiamy tak, jak na ciasto naleśnikowe. Cebule obieramy, kroimy w plastry i te plastry dzielimy na krążki. Zanurzamy w cieście i smażymy w głębokim oleju. Gotowe układamy na papierowych ręcznikach, które wchłoną nadmiar tłuszczu. Można je jeszcze posypać solą, pieprzem czy innymi przyprawami.

/ 10Krakersy z chrzanem i serem

Obraz
© Thinkstock

Same krakersy nie są zbyt atrakcyjne. A łatwo zrobić z nich pychotkę. Starty chrzan (około pół szklanki na 50 krakersów) mieszamy z małą ilością śmietany i startym serem żółtym. Musimy uzyskać dość gęstą pastę. Solimy i pieprzymy do smaku. Smarujemy naszą pastą krakersy i wkładamy je do nagrzanego do 150 stopni piekarnika (najlepiej pod grilla) na maksymalnie 5 minut. Studzimy i są gotowe do zjedzenia.

10 / 10Kanapki z wędzoną rybą

Obraz
© Thinkstock

Wędzona ryba znakomicie smakuje do piwa. Pozwala też na uniknięcie strasznych bólów głowy dnia następnego... Chleb razowy kroimy na kromki, a te jeszcze na cztery kawałki. Rybę wędzoną (makrela, śledź, dorsz - co kto lubi) obieramy ze skóry i ości, rozgniatamy widelcem, mieszamy z majonezem, kiszonym ogórkiem i pokrojonym w drobną kostkę jajkiem ugotowanym na twardo. Tą pastą smarujemy kawałeczki chleba i nabijamy je na wykałaczki.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru