Co to jest tapa?
"Tapear" to czasownik, który członkowie Akademii Języka musieli włączyć do słownika ze względu na częste stosowanie go przez Hiszpanów. Oznacza zwyczaj jedzenia tapas. Mówiąc bardziej dosłownie - chodzenie po barach i tawernach i jedzenie czegoś "na ząb".
Tapa to mała zakąska, którą dołącza się do napitku. Przynajmniej tak było na początku. Istnieje wiele teorii powstania zwyczaju tapas. Najbardziej powszechna odnosi się do zwyczaju z XIX wieku, powszechnego w barach andaluzyjskich, czyli do przykrywania chato (małych szklanek wina) kawałkiem chleba z plasterkiem wędliny. Tapa - bezpłatnie dodawana do napoju - była wyrazem grzeczności ze strony właściciela baru, który w ten sposób również starał się o wywołanie większego pragnienia, albo sprawienia, by łyk wina stawał się przyjemniejszy. Z biegiem czasu, tapas stały się sposobem na przyciągnięcie klientów, którzy przyzwyczaili się do wyboru baru, w zależności od jakości i ilości oferowanych tapas.