Śledzie po litewsku
Śledzie na słodko? Czemu nie! Cukier jest idealnym uzupełnieniem solonych śledzi. Łagodzi ich smak i sprawia, że nawet najwięksi przeciwnicy tych ryb mogą się do nich przekonać. Składniki: kilka filetów z solonych śledzi, dwie duże cebule, olej, kilka łyżek koncentratu pomidorowego, szczypiorek, świeży imbir, pieprz, liście laurowe, dwie łyżki cukru pudru. Imbir siekamy drobno. Śledzie moczymy, odsączamy i kroimy w grube paski. Wkładamy je do miski, posypujemy imbirem, pieprzem i dodajemy liście laurowe. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na oleju. Dodajemy do niej koncentrat, trochę wody i dusimy kilka minut. Na koniec dodajemy cukier. Zalewamy sosem śledzie, mieszamy i pozostawiamy na kilka godzin w lodówce. Posypujemy szczypiorkiem.