Nie tylko na Wigilię
Ryby to podstawa wigilijnej kolacji. Obok tradycyjnego karpia, najczęściej w Boże Narodzenie jadamy śledzie. Ta smaczna, choć niedoceniana, ryba jest bardzo wdzięcznym produktem kulinarnym. Przede wszystkim śledzie są tanie, a przy okazji możemy z nich wyczarować wiele bardzo ciekawych dań. Oto kilka naszych propozycji na świąteczne potrawy ze śledzi.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Śledzie pod pierzynką
Ta tradycyjna sałatka śledziowa znika błyskawicznie z półmisków, bo jest po prostu bardzo smaczna. Na jej przygotowanie potrzebne nam będą: kilka solonych filetów śledziowych, cebula, trzy ogórki konserwowe, dwa ziemniaki, trzy buraki, trzy jajka, majonez i świeżo mielony pieprz. Filety śledziowe zalewamy zimną wodą i moczymy dwie godziny. Odsączone filety kroimy w paski o szerokości centymetra. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, osobno gotujemy buraki i jajka. Cebulę drobno siekamy, ogórki i ugotowane ziemniaki kroimy w kostkę. Buraki i jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach. W misce układamy warstwami śledzie, cebulę, majonez, ogórki, ziemniaki, znów majonez i buraki. Na wierzchu sypiemy starte jajka i posypujemy wszystko pieprzem. Odstawiamy na kilka godzin, by smaki się przegryzły.
Śledzie w czosnku
Aromatyczną sałatkę śledziową z czosnkiem możemy przygotować wcześniej, co na pewno ułatwi nam świąteczne gotowanie. Może ona spędzić w lodówce nawet kilka dni. Składniki: kilka świeżych filetów śledziowych, mąka, olej, dwie szklanki wody, pół szklanki octu, dwie łyżki cukru, kilka ząbków czosnku, dwie łyżki majeranku, czarny pieprz w ziarnach, liście laurowe, ziele angielskie. Śledzie obtaczamy w mące i smażymy na rumiano na oleju. Do garnka wlewamy wodę i ocet. Dodajemy cukier, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Gotujemy. Posiekany czosnek obsmażamy na patelni. Śledzie układamy w misce, dodajemy czosnek i majeranek, zalewamy zimną marynatą, miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki.
Śledzie korzenne
Do śledzi pasuje wiele przypraw, ale szczególnie te egzotyczne, takie jak cynamon czy anyż. Wykorzystamy je w naszym przepisie. Potrzebujemy: kilka filetów śledzi w zalewie olejowej, czerwoną cebulę, pół cytryny, pieprz, anyż gwiazdkowy, imbir mielony, kilka goździków, cynamon i olej słonecznikowy. Wszystkie przyprawy rozcieramy w moździerzu na proszek. Śledzie odsączamy, posypujemy przyprawami. Skórkę z cytryny ścieramy i posypujemy nią nasze ryby. Cebulę kroimy w piórka, dodajemy do śledzi. Całość zalewamy olejem i odstawiamy na dwa dni.
Śledzie po litewsku
Śledzie na słodko? Czemu nie! Cukier jest idealnym uzupełnieniem solonych śledzi. Łagodzi ich smak i sprawia, że nawet najwięksi przeciwnicy tych ryb mogą się do nich przekonać. Składniki: kilka filetów z solonych śledzi, dwie duże cebule, olej, kilka łyżek koncentratu pomidorowego, szczypiorek, świeży imbir, pieprz, liście laurowe, dwie łyżki cukru pudru. Imbir siekamy drobno. Śledzie moczymy, odsączamy i kroimy w grube paski. Wkładamy je do miski, posypujemy imbirem, pieprzem i dodajemy liście laurowe. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na oleju. Dodajemy do niej koncentrat, trochę wody i dusimy kilka minut. Na koniec dodajemy cukier. Zalewamy sosem śledzie, mieszamy i pozostawiamy na kilka godzin w lodówce. Posypujemy szczypiorkiem.
Śledzie w sosie śliwkowym
Wędzone, suszone śliwki kojarzą się ze świętami nie mniej niż śledzie. Połączmy więc oba te produkty w jednej, pysznej sałatce. Do jej przygotowania potrzebujemy: kilka filetów śledziowych, szklankę mleka, kilka suszonych śliwek, kilka migdałów, pół szklanki oleju, sok z cytryny, sól i cukier. Filety moczymy w mleku, osączamy, zwijamy z nich ruloniki. Migdały parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i drobno siekamy. Śliwki gotujemy w małej ilości wody do miękkości i przecieramy je przez sito. Dodajemy olej i migdały, mieszamy, doprawiamy cukrem, solą i sokiem z cytryny. Zalewamy sosem śledzie i gotowe!