Uczta śledziowa. 5 pomysłów na świąteczne dania ze śledzia

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Nie tylko na Wigilię

Obraz
© 123RF

Ryby to podstawa wigilijnej kolacji. Obok tradycyjnego karpia, najczęściej w Boże Narodzenie jadamy śledzie. Ta smaczna, choć niedoceniana, ryba jest bardzo wdzięcznym produktem kulinarnym. Przede wszystkim śledzie są tanie, a przy okazji możemy z nich wyczarować wiele bardzo ciekawych dań. Oto kilka naszych propozycji na świąteczne potrawy ze śledzi.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Śledzie pod pierzynką

Obraz
© Fotolia

Ta tradycyjna sałatka śledziowa znika błyskawicznie z półmisków, bo jest po prostu bardzo smaczna. Na jej przygotowanie potrzebne nam będą: kilka solonych filetów śledziowych, cebula, trzy ogórki konserwowe, dwa ziemniaki, trzy buraki, trzy jajka, majonez i świeżo mielony pieprz. Filety śledziowe zalewamy zimną wodą i moczymy dwie godziny. Odsączone filety kroimy w paski o szerokości centymetra. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, osobno gotujemy buraki i jajka. Cebulę drobno siekamy, ogórki i ugotowane ziemniaki kroimy w kostkę. Buraki i jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach. W misce układamy warstwami śledzie, cebulę, majonez, ogórki, ziemniaki, znów majonez i buraki. Na wierzchu sypiemy starte jajka i posypujemy wszystko pieprzem. Odstawiamy na kilka godzin, by smaki się przegryzły.

/ 6Śledzie w czosnku

Obraz
© 123RF

Aromatyczną sałatkę śledziową z czosnkiem możemy przygotować wcześniej, co na pewno ułatwi nam świąteczne gotowanie. Może ona spędzić w lodówce nawet kilka dni. Składniki: kilka świeżych filetów śledziowych, mąka, olej, dwie szklanki wody, pół szklanki octu, dwie łyżki cukru, kilka ząbków czosnku, dwie łyżki majeranku, czarny pieprz w ziarnach, liście laurowe, ziele angielskie. Śledzie obtaczamy w mące i smażymy na rumiano na oleju. Do garnka wlewamy wodę i ocet. Dodajemy cukier, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Gotujemy. Posiekany czosnek obsmażamy na patelni. Śledzie układamy w misce, dodajemy czosnek i majeranek, zalewamy zimną marynatą, miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki.

/ 6Śledzie korzenne

Obraz
© 123RF

Do śledzi pasuje wiele przypraw, ale szczególnie te egzotyczne, takie jak cynamon czy anyż. Wykorzystamy je w naszym przepisie. Potrzebujemy: kilka filetów śledzi w zalewie olejowej, czerwoną cebulę, pół cytryny, pieprz, anyż gwiazdkowy, imbir mielony, kilka goździków, cynamon i olej słonecznikowy. Wszystkie przyprawy rozcieramy w moździerzu na proszek. Śledzie odsączamy, posypujemy przyprawami. Skórkę z cytryny ścieramy i posypujemy nią nasze ryby. Cebulę kroimy w piórka, dodajemy do śledzi. Całość zalewamy olejem i odstawiamy na dwa dni.

/ 6Śledzie po litewsku

Obraz
© Shutterstock.com

Śledzie na słodko? Czemu nie! Cukier jest idealnym uzupełnieniem solonych śledzi. Łagodzi ich smak i sprawia, że nawet najwięksi przeciwnicy tych ryb mogą się do nich przekonać. Składniki: kilka filetów z solonych śledzi, dwie duże cebule, olej, kilka łyżek koncentratu pomidorowego, szczypiorek, świeży imbir, pieprz, liście laurowe, dwie łyżki cukru pudru. Imbir siekamy drobno. Śledzie moczymy, odsączamy i kroimy w grube paski. Wkładamy je do miski, posypujemy imbirem, pieprzem i dodajemy liście laurowe. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na oleju. Dodajemy do niej koncentrat, trochę wody i dusimy kilka minut. Na koniec dodajemy cukier. Zalewamy sosem śledzie, mieszamy i pozostawiamy na kilka godzin w lodówce. Posypujemy szczypiorkiem.

/ 6Śledzie w sosie śliwkowym

Obraz
© Fotolia

Wędzone, suszone śliwki kojarzą się ze świętami nie mniej niż śledzie. Połączmy więc oba te produkty w jednej, pysznej sałatce. Do jej przygotowania potrzebujemy: kilka filetów śledziowych, szklankę mleka, kilka suszonych śliwek, kilka migdałów, pół szklanki oleju, sok z cytryny, sól i cukier. Filety moczymy w mleku, osączamy, zwijamy z nich ruloniki. Migdały parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i drobno siekamy. Śliwki gotujemy w małej ilości wody do miękkości i przecieramy je przez sito. Dodajemy olej i migdały, mieszamy, doprawiamy cukrem, solą i sokiem z cytryny. Zalewamy sosem śledzie i gotowe!

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia