Rolada bezowa
autor: IKM
Składniki
5 białek, 3/4 szklanki cukru, 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu, szczypta soli, 400 g śmietany kremówki, 1 opakowanie śmietan-fixu, 250 g truskawek, cukier puder, tłuszcz
Przygotowanie
Białka ubić na sztywna pianę z dodatkiem soli. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać ocet oraz mąkę i chwilkę miksować. Piana powinna być sztywna i błyszcząca. Formę do pieczenia posmarować margaryną a następnie wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć pianę i rozsmarować równo. Piec w piekarniku 30 min w temp. 140 st. C. Gotową pozostawić, aż przestygnie. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem śmietan-fixu. Truskawki dokładnie umyć, odciąć szypułki i pokroić w ćwiartki. Na zimną bezę nakładamy ubitą śmietanę a następnie posypujemy truskawkami i delikatnie zwijamy, od krótszego boku. Posypujemy cukrem pudrem i przyozdabiamy truskawkami.