Placuszki z bitą śmietaną i truskawkami
autor: eluchap56
Składniki
200 g makaronu ryżowego,jajko, 1,5 szklanki śmietany kremówki,5 łyżek cukru pudru, 45 g masła, 400 g truskawek, śmietan-fix, polewa czekoladowa
Przygotowanie
Makaron ryżowy przygotować według wskazówek na opakowaniu. Odcedzić i dobrze odsączyć na papierowym ręczniku. Rozkłócone jajko wymieszać z łyżką kremówki i łyżką cukru pudru dodać do makaronu i wymieszać. Niewielkie porcje masła rozpuścić na patelni. Z masy makaronowej uformować małe placuszki i smażyć na gorącym maśle z obu stron na
złoty kolor. Każdy krążek odsączyć z tłuszczu, kładąc go na papierowym ręczniku. Pozostałą śmietanę ubić z resztą cukru pudru i śmietan -fixem. Truskawki opłukać usunąć szypułki i pokroić w plasterki. Placki (3 sztuki)przekładać bitą śmietaną i truskawkami. Wierzch posmarować również bitą śmietaną polać polewą czekoladową i udekorować truskawką. Odstawić do lodówki na 30 minut.