Truskawkowe pyszności

Świeże i pachnące truskawki - z cukrem lub śmietaną - o tym marzymy przez cały rok. Ale warto przetestować też kilka innych wariantów truskawkowych pyszności

Obraz

/ 10Eton mess z truskawkami

Obraz
© archiwum

autor: PlateofJoy

Składniki
330 g śmietanki kremówki, kilka /kilkanaście sztuk małych bezików, 500 g truskawek, 2 czubate łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka cukru, ew. skórka z cytryny, świeży imbir.

Przygotowanie
Truskawki umyć i osuszyć, wybrać kilka ładnych sztuk do dekoracji i odłożyć na bok. Pokroić na mniejsze kawałki i zasypać łyżeczką cukru, żeby puściły sok. W misce ubić dobrze schłodzoną śmietankę z dwoma łyżkami cukru pudru. Na tym etapie możemy dodać do śmietanki np. skórkę startą z cytryny bądź starty świeży imbir - ilość zależy od naszych upodobań. Taki dodatek sprawi, że deser będzie bardziej odświeżający. Następnie należy pokruszyć beziki na mniejsze kawałki - oczywiście też kilka malutkich możemy zostawić do dekoracji. Beziki zawsze robię w domu, kilka udekorowałam czerwonym barwnikiem.

Całość - truskawki, beziki i śmietanę - można od razu ze sobą wymieszać albo ułożyć warstwami, żeby deser wyglądał bardziej estetycznie. Nakładam truskawki z bezikami, które przykrywam śmietaną. Całość dekoruję bezikami i truskawkami.

/ 10Dorsz z truskawkową salsą

Obraz
© archiwum

autor: iwa643

Składniki
1 filet z dorsza, 6 truskawek, 1/2 limonki, 1/4 papryczka chilli, 1 cm imbiru, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka miodu płynnego, 1 łyżka oleju, koperek, kolendra, pieprz

Przygotowanie
Filet opłukać i osuszyć. Imbir drobno posiekać, wymieszać z miodem, sosem sojowym i olejem. Do takiej marynaty włożyć rybę, odstawić na 10 minut. Przygotowujemy salsę. Truskawki kroimy w kosteczkę , dodajemy sok z limonki z ok 1/2 sztuki. Kolendrę, koperek i chilli siekamy, dodajemy do salsy. Rybę wyciągamy z marynaty i pieczemy w piekarniku w 190 stopniach przez ok 10 min. Gotową rybę podajemy z salsą. Całość doprawiamy pieprzem i ozdabiamy roszponką.

/ 10Torcik truskawkowy zawrót głowy

Obraz
© archiwum

autor: Malareczka

Składniki
500 g truskawek, mały biszkopt, 4 żółtka, 100 g cukru, 500 g serka mascarpone, 30 ml śmietanki lub mleko

Przygotowanie
Trzy czwarte truskawek pokroić w drobną kostkę, jedną czwartą zostawić do dekoracji. Pokrojone truskawki zasypać 2-3 łyżkami cukru i zostawić na pół godziny na sitku położonym na miseczce, w której będzie zbierał się sok. Żółtka ubić z cukrem do białości, stopniowo dodawać serek mascarpone, cały czas ubijając. Sok z truskawek wymieszać ze śmietanką, nasączyć nim biszkopt przekrojony na dwie części (nie trzeba zbyt mocno nasączać, gdyż truskawki nadal będą puszczać sok). Na pierwszą część biszkoptu wykładamy warstwę truskawek z cukrem (połowę), następnie 40 proc. masy serowej. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu, nasączamy kilkoma łyżkami soku z truskawek, znów kładziemy warstwę serową (trochę masy zostawiamy do posmarowania boków). Tak przygotowany torcik wstawiamy do lodówki na godzinę, żeby delikatnie stężał. Po tym czasie wyjmujemy i ozdabiamy truskawkami.

/ 10Sałata z fetą, kiwi, truskawkami i awokado

Obraz
© archiwum

autor: ilka_86

Składniki
1 główka sałaty lodowej, 200 g sera feta, 200 g truskawek, 1 awokado, 1 łyżka sezamu
Dressing: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka miodu, 2 łyżeczki musztardy francuskiej, szczypta soli, szczypta pieprzu

Przygotowanie
Sałatę i truskawki myjemy i zostawiamy do osuszenia. Awokado i kiwi obieramy ze skórki i kroimy w półplasterki. Fetę kroimy w kostkę.
Dressing: Łączymy w małym słoiczku oliwę, ocet balsamiczny, miód i musztardę francuską, doprawiamy solą i pieprzem. Wstrząsamy kilka razy zamkniętym słoiczkiem, aby wszystkie składniki sosu dokładnie się ze sobą połączyły.
Na talerz przekładamy porwaną na mniejsze kawałki sałatę, kostki sera feta, półplasterki kiwi i awokado oraz przekrojone na pół truskawki.Posypujemy całość ziarnami sezamu i skrapiamy przygotowanym sosem.

/ 10Truskawki w czekoladzie

Obraz
© archiwum

autor: ilka_86

Składniki
Truskawki z szypułkami, 100 g gorzkiej czekolady (można zastąpić mleczną lub białą), 1 łyżka masła

Przygotowanie
Truskawki umyć i dokładnie osuszyć. Czekoladę połamać, włożyć do miseczki zawieszonej na garnku z gotującą się wodą. Dodać masło i mieszając roztopić, lekko ostudzić. Truskawki nabijać na długie patyczki od szaszłyków i maczać w płynnej czekoladzie, trzymając za ogonek. Układać w szklance, tak aby nie stykały się ze sobą. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Przed samym podaniem wyjąć z lodówki, ułożyć na małych papilotkach.

/ 10Tort rafaello z truskawkami

Obraz
© archiwum

autor: czekoladka_m

Składniki
Biszkopt: 4 jajka, szklanka cukru, szklanka mąki pszennej, 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Dodatkowo: 40 dag truskawek, 2,5 tabliczki białej czekolady, śmietan-fix, 2 szklanki kremówki, 10 dag wiórków kokosowych.

Przygotowanie
Białka ubić z cukrem, dodawać po 1 żółtku. Dodać mąki zmieszane z proszkiem. Przełożyć do natłuszczonej i wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy 24 cm. Piec ok. 30 min w temp. 175 stopni. Ostudzić, przekroić na dwa krążki. Czekoladę rozpuścić, przestudzić. Śmietankę ubić, wsypać śmietan-fix, dodawać po łyżce rozpuszczonej czekolady. Dosypać wiórki. Schładzać pół godz. Kilka truskawek odłożyć do dekoracji, resztę pokroić w plasterki. Pierwszy krążek ciasta posmarować kremem, powciskać pokrojone truskawki, przykryć drugim krążkiem ciasta. Wierzch i boki ciasta posmarować resztą kremu. Udekorować truskawkami.

/ 10Deser łasucha

Obraz
© archiwum

autor: czekoladka_m

Składniki
250 g jogurtu naturalnego, 25 dag twarogu, 3-4 łyżki cukru pudru, 3 łyżeczki cukru, szklanka truskawek, 2 szklanki malin.

Przygotowanie
Twaróg rozgnieść widelcem z cukrem pudrem, dodać jogurt, dobrze wymieszać. Owoce rozgnieść, zasypać cukrem, wymieszać. Do pucharków nakładać warstwami owoce i krem. Udekorować całymi owocami i świeżą miętą lub melisą.

/ 10Placuszki z bitą śmietaną i truskawkami

Obraz
© archiwum

autor: eluchap56

Składniki
200 g makaronu ryżowego,jajko, 1,5 szklanki śmietany kremówki,5 łyżek cukru pudru, 45 g masła, 400 g truskawek, śmietan-fix, polewa czekoladowa

Przygotowanie
Makaron ryżowy przygotować według wskazówek na opakowaniu. Odcedzić i dobrze odsączyć na papierowym ręczniku. Rozkłócone jajko wymieszać z łyżką kremówki i łyżką cukru pudru dodać do makaronu i wymieszać. Niewielkie porcje masła rozpuścić na patelni. Z masy makaronowej uformować małe placuszki i smażyć na gorącym maśle z obu stron na
złoty kolor. Każdy krążek odsączyć z tłuszczu, kładąc go na papierowym ręczniku. Pozostałą śmietanę ubić z resztą cukru pudru i śmietan -fixem. Truskawki opłukać usunąć szypułki i pokroić w plasterki. Placki (3 sztuki)przekładać bitą śmietaną i truskawkami. Wierzch posmarować również bitą śmietaną polać polewą czekoladową i udekorować truskawką. Odstawić do lodówki na 30 minut.

/ 10Rolada bezowa

Obraz
© archiwum

autor: IKM

Składniki
5 białek, 3/4 szklanki cukru, 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu, szczypta soli, 400 g śmietany kremówki, 1 opakowanie śmietan-fixu, 250 g truskawek, cukier puder, tłuszcz

Przygotowanie
Białka ubić na sztywna pianę z dodatkiem soli. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać ocet oraz mąkę i chwilkę miksować. Piana powinna być sztywna i błyszcząca. Formę do pieczenia posmarować margaryną a następnie wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć pianę i rozsmarować równo. Piec w piekarniku 30 min w temp. 140 st. C. Gotową pozostawić, aż przestygnie. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem śmietan-fixu. Truskawki dokładnie umyć, odciąć szypułki i pokroić w ćwiartki. Na zimną bezę nakładamy ubitą śmietanę a następnie posypujemy truskawkami i delikatnie zwijamy, od krótszego boku. Posypujemy cukrem pudrem i przyozdabiamy truskawkami.

10 / 10Sorbet truskawkowy z szampanem

Obraz
© archiwum

autor: a.klimecka

Składniki
500 g mrożonych truskawek, 5 łyżeczek drobnego cukru, 1/4 szklanki wody mineralnej niegazowanej (dorośli - szampan), ciasteczka kokosowo-czekoladowe do dekoracji

Przygotowanie
Truskawki umieszczamy w blenderze, dodajemy cukier, wodę mineralna i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy. Podajemy zaraz po przygotowaniu z pokruszonymi ciasteczkami czekoladowo-kokosowymi.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne