Truskawkowe pyszności
Eton mess z truskawkami
Świeże i pachnące truskawki - z cukrem lub śmietaną - o tym marzymy przez cały rok. Ale warto przetestować też kilka innych wariantów truskawkowych pyszności
autor: PlateofJoy
Składniki
330 g śmietanki kremówki, kilka /kilkanaście sztuk małych bezików, 500 g truskawek, 2 czubate łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka cukru, ew. skórka z cytryny, świeży imbir.
Przygotowanie
Truskawki umyć i osuszyć, wybrać kilka ładnych sztuk do dekoracji i odłożyć na bok. Pokroić na mniejsze kawałki i zasypać łyżeczką cukru, żeby puściły sok. W misce ubić dobrze schłodzoną śmietankę z dwoma łyżkami cukru pudru. Na tym etapie możemy dodać do śmietanki np. skórkę startą z cytryny bądź starty świeży imbir - ilość zależy od naszych upodobań. Taki dodatek sprawi, że deser będzie bardziej odświeżający. Następnie należy pokruszyć beziki na mniejsze kawałki - oczywiście też kilka malutkich możemy zostawić do dekoracji. Beziki zawsze robię w domu, kilka udekorowałam czerwonym barwnikiem.
Całość - truskawki, beziki i śmietanę - można od razu ze sobą wymieszać albo ułożyć warstwami, żeby deser wyglądał bardziej estetycznie. Nakładam truskawki z bezikami, które przykrywam śmietaną. Całość dekoruję bezikami i truskawkami.