Torcik truskawkowy zawrót głowy
autor: Malareczka
Składniki
500 g truskawek, mały biszkopt, 4 żółtka, 100 g cukru, 500 g serka mascarpone, 30 ml śmietanki lub mleko
Przygotowanie
Trzy czwarte truskawek pokroić w drobną kostkę, jedną czwartą zostawić do dekoracji. Pokrojone truskawki zasypać 2-3 łyżkami cukru i zostawić na pół godziny na sitku położonym na miseczce, w której będzie zbierał się sok. Żółtka ubić z cukrem do białości, stopniowo dodawać serek mascarpone, cały czas ubijając. Sok z truskawek wymieszać ze śmietanką, nasączyć nim biszkopt przekrojony na dwie części (nie trzeba zbyt mocno nasączać, gdyż truskawki nadal będą puszczać sok). Na pierwszą część biszkoptu wykładamy warstwę truskawek z cukrem (połowę), następnie 40 proc. masy serowej. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu, nasączamy kilkoma łyżkami soku z truskawek, znów kładziemy warstwę serową (trochę masy zostawiamy do posmarowania boków). Tak przygotowany torcik wstawiamy do lodówki na godzinę, żeby delikatnie stężał. Po tym czasie wyjmujemy i ozdabiamy truskawkami.