Dorsz z truskawkową salsą
autor: iwa643
Składniki
1 filet z dorsza, 6 truskawek, 1/2 limonki, 1/4 papryczka chilli, 1 cm imbiru, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka miodu płynnego, 1 łyżka oleju, koperek, kolendra, pieprz
Przygotowanie
Filet opłukać i osuszyć. Imbir drobno posiekać, wymieszać z miodem, sosem sojowym i olejem. Do takiej marynaty włożyć rybę, odstawić na 10 minut. Przygotowujemy salsę. Truskawki kroimy w kosteczkę , dodajemy sok z limonki z ok 1/2 sztuki. Kolendrę, koperek i chilli siekamy, dodajemy do salsy. Rybę wyciągamy z marynaty i pieczemy w piekarniku w 190 stopniach przez ok 10 min. Gotową rybę podajemy z salsą. Całość doprawiamy pieprzem i ozdabiamy roszponką.