Zapiekanka z owocami leśnymi
A na podwieczorek, kolację, lub po prostu na deser świetna jest zapiekanka. Na nadzienie potrzebujemy: pół kilograma truskawek, szklankę czarnych jagód, szklankę malin, szklankę jeżyn lub czereśni bez pestek, kilka łyżek cukru, śmietanę kremówkę i łyżkę soku z cytryny. Na kruszonkę z kolei potrzebne nam będą: mąka, masło, cukier waniliowy, cukier trzcinowy. Najpierw przygotowujemy kruszonkę: do miski wkładamy pokrojone w kostkę zmrożone masło, dodajemy cukier i cukier waniliowy i mąkę. Palcami łączymy ze sobą wszystkie składniki, a gdy utworzą się grudki, wstawiamy miskę do lodówki. W innym naczyniu mieszamy wszystkie owoce z cukrem i sokiem cytrynowym. W formie do pieczenia układamy owoce, polewamy je śmietaną, posypujemy kruszonką i pieczemy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.