Truskawkowe inspiracje. Od śniadania do kolacji jemy truskawki
Sezonowe pyszności
Truskawki to jeden z najbardziej lubianych owoców. Niestety sezon na nie trwa dość krótko. Dłużej możemy cieszyć się tymi sprowadzanymi do Polski, ale są one znacznie bardziej wodniste i mniej wyraziste w smaku od naszych. Truskawki mogą być elementem każdego posiłku – od śniadania do kolacji. Wystarczy tylko trochę inwencji.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Musli z truskawkami
Jeśli chcemy dobrze rozpocząć dzień, przyrządźmy sobie musli z owocami. Truskawki nadają się do tego idealnie. W misce mieszamy ze sobą płatki owsiane, posiekane orzechy włoskie, ziarna słonecznika, kilka łyżeczek żytnich otrębów, miód, pokrojone na połówki truskawki i wszystko zalejmy naturalnym jogurtem. Dobry humor na cały dzień gwarantowany.
Truskawki z twarożkiem
Często jemy truskawki z cukrem i śmietaną. Możemy jednak tłustą śmietanę zastąpić chudym, o wiele zdrowszym twarożkiem, który zawiera mnóstwo wapnia. Takie danie może być idealne na drugie śniadanie. Składniki: pół kilograma truskawek, opakowanie chudego, mielonego twarogu, dwie łyżki miodu, kilka łyżek naturalnego jogurtu, garść listków świeżej mięty, szczypta cynamonu. Twarożek mieszamy z jogurtem, miodem i cynamonem, dodajemy do niego truskawki, a wszystko posypujemy miętą. Przed podaniem możemy schłodzić w lodówce.
Zupa owocowa
Dorośli często źle wspominają zupę owocową, ale dla dzieci jest ona smakołykiem, szczególnie, gdy przygotujemy ją w odpowiedni sposób. Na naszą zupę potrzebne będą: dwa jabłka, kilogram truskawek, cukier trzcinowy, kawałek cynamonu, kilka goździków, cytryna, śmietana, dwa litry wody. Z jabłek usuwamy gniazda nasienne, wkładamy do garnka, dokładamy garść truskawek, przyprawy i kilka kawałków sparzonej skórki z cytryny. Gotujemy, aż owoce się rozpadną i przecedzamy wywar przez sito. Doprawiamy cukrem, wrzucamy pozostałe truskawki i gotujemy tylko kilka minut. Podajemy z ugotowanym osobno makaronem.
Makaron z truskawkami
Idealnym letnim daniem obiadowym nie tylko dla dzieci jest makaron z truskawkami. Zrobienie go jest dziecinnie proste, a efekt znakomity. W osolonym wrzątku gotujemy makaron. Każdy będzie dobry. W miseczce łączymy ze sobą pokrojone w ćwiartki truskawki, naturalny jogurt, szczyptę cynamonu, cukier trzcinowy i szczyptę cukru waniliowego. Sos owocowy mieszamy z makaronem i podajemy na ciepło.
Zapiekanka z owocami leśnymi
A na podwieczorek, kolację, lub po prostu na deser świetna jest zapiekanka. Na nadzienie potrzebujemy: pół kilograma truskawek, szklankę czarnych jagód, szklankę malin, szklankę jeżyn lub czereśni bez pestek, kilka łyżek cukru, śmietanę kremówkę i łyżkę soku z cytryny. Na kruszonkę z kolei potrzebne nam będą: mąka, masło, cukier waniliowy, cukier trzcinowy. Najpierw przygotowujemy kruszonkę: do miski wkładamy pokrojone w kostkę zmrożone masło, dodajemy cukier i cukier waniliowy i mąkę. Palcami łączymy ze sobą wszystkie składniki, a gdy utworzą się grudki, wstawiamy miskę do lodówki. W innym naczyniu mieszamy wszystkie owoce z cukrem i sokiem cytrynowym. W formie do pieczenia układamy owoce, polewamy je śmietaną, posypujemy kruszonką i pieczemy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.