Truskawkowe inspiracje. Od śniadania do kolacji jemy truskawki

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 6Sezonowe pyszności

Obraz
© Fotolia

Truskawki to jeden z najbardziej lubianych owoców. Niestety sezon na nie trwa dość krótko. Dłużej możemy cieszyć się tymi sprowadzanymi do Polski, ale są one znacznie bardziej wodniste i mniej wyraziste w smaku od naszych. Truskawki mogą być elementem każdego posiłku – od śniadania do kolacji. Wystarczy tylko trochę inwencji.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Musli z truskawkami

Obraz
© 123RF

Jeśli chcemy dobrze rozpocząć dzień, przyrządźmy sobie musli z owocami. Truskawki nadają się do tego idealnie. W misce mieszamy ze sobą płatki owsiane, posiekane orzechy włoskie, ziarna słonecznika, kilka łyżeczek żytnich otrębów, miód, pokrojone na połówki truskawki i wszystko zalejmy naturalnym jogurtem. Dobry humor na cały dzień gwarantowany.

/ 6Truskawki z twarożkiem

Obraz
© 123RF

Często jemy truskawki z cukrem i śmietaną. Możemy jednak tłustą śmietanę zastąpić chudym, o wiele zdrowszym twarożkiem, który zawiera mnóstwo wapnia. Takie danie może być idealne na drugie śniadanie. Składniki: pół kilograma truskawek, opakowanie chudego, mielonego twarogu, dwie łyżki miodu, kilka łyżek naturalnego jogurtu, garść listków świeżej mięty, szczypta cynamonu. Twarożek mieszamy z jogurtem, miodem i cynamonem, dodajemy do niego truskawki, a wszystko posypujemy miętą. Przed podaniem możemy schłodzić w lodówce.

/ 6Zupa owocowa

Obraz
© 123RF

Dorośli często źle wspominają zupę owocową, ale dla dzieci jest ona smakołykiem, szczególnie, gdy przygotujemy ją w odpowiedni sposób. Na naszą zupę potrzebne będą: dwa jabłka, kilogram truskawek, cukier trzcinowy, kawałek cynamonu, kilka goździków, cytryna, śmietana, dwa litry wody. Z jabłek usuwamy gniazda nasienne, wkładamy do garnka, dokładamy garść truskawek, przyprawy i kilka kawałków sparzonej skórki z cytryny. Gotujemy, aż owoce się rozpadną i przecedzamy wywar przez sito. Doprawiamy cukrem, wrzucamy pozostałe truskawki i gotujemy tylko kilka minut. Podajemy z ugotowanym osobno makaronem.

/ 6Makaron z truskawkami

Obraz
© 123RF

Idealnym letnim daniem obiadowym nie tylko dla dzieci jest makaron z truskawkami. Zrobienie go jest dziecinnie proste, a efekt znakomity. W osolonym wrzątku gotujemy makaron. Każdy będzie dobry. W miseczce łączymy ze sobą pokrojone w ćwiartki truskawki, naturalny jogurt, szczyptę cynamonu, cukier trzcinowy i szczyptę cukru waniliowego. Sos owocowy mieszamy z makaronem i podajemy na ciepło.

/ 6Zapiekanka z owocami leśnymi

Obraz
© Shutterstock.com

A na podwieczorek, kolację, lub po prostu na deser świetna jest zapiekanka. Na nadzienie potrzebujemy: pół kilograma truskawek, szklankę czarnych jagód, szklankę malin, szklankę jeżyn lub czereśni bez pestek, kilka łyżek cukru, śmietanę kremówkę i łyżkę soku z cytryny. Na kruszonkę z kolei potrzebne nam będą: mąka, masło, cukier waniliowy, cukier trzcinowy. Najpierw przygotowujemy kruszonkę: do miski wkładamy pokrojone w kostkę zmrożone masło, dodajemy cukier i cukier waniliowy i mąkę. Palcami łączymy ze sobą wszystkie składniki, a gdy utworzą się grudki, wstawiamy miskę do lodówki. W innym naczyniu mieszamy wszystkie owoce z cukrem i sokiem cytrynowym. W formie do pieczenia układamy owoce, polewamy je śmietaną, posypujemy kruszonką i pieczemy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Wybrane dla Ciebie

Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia