Pierś kurczaka z truskawkami
To danie zachwyci każdego, a jego przygotowanie nie jest trudne, więc warto spróbować.
Składniki: pierś z kurczaka, pół szklanki oliwy, szklanka rukoli, pół szklanki posiekanych orzechów pistacjowych, kilka truskawek, sól, pieprz i kmin rzymski, oliwa, ocet winny i pół szklanki soku pomarańczowego.
Piersi kroimy na pół wzdłuż, by uzyskać dwa cienkie kotlety. Posypujemy solą, pieprzem i zmielonym kminem rzymskim. Smarujemy oliwą i smażymy przez kilka minut, aż się zrumienią. Truskawki wrzucamy do miksera, zalewamy sokiem pomarańczowym i łyżeczką octu, miksujemy i powoli dodajemy 1/3 szklanki oliwy. Orzechy prażymy na suchej patelni. Na talerzu układamy liście rukoli, mięso, zalewamy to sosem i ozdabiamy połówkami truskawek i prażonymi orzechami. Jeśli wolimy truskawki w całości, gotową pierś kurczaka można podać w sałatce, jak na zdjęciu obok.