Truskawki w nietypowych przepisach
Sezon truskawkowy rozpoczęty. Zajadamy się nimi na surowo, w deserach, koktajlach i ciastach. Jednak te wspaniałe owoce mogą być także znakomitym dodatkiem do dań śniadaniowych czy obiadowych. Zobaczmy, do czego możemy w oryginalny sposób wykorzystać truskawki.
Sałatka z truskawek i szpinaku
Sezon truskawkowy rozpoczęty. Zajadamy się nimi na surowo, w deserach, koktajlach i ciastach. Jednak te wspaniałe owoce mogą być także znakomitym dodatkiem do dań śniadaniowych czy obiadowych. Zobaczmy, do czego możemy w oryginalny sposób wykorzystać truskawki.
Składniki: 4 szklanki młodych liści szpinaku, 2 szklanki truskawek, łyżeczka dobrej oliwy, pół łyżeczki octu balsamicznego, szczypta białego pieprzu, orzeszki piniowe.
Liście szpinaku dokładnie myjemy i osuszamy. Truskawki myjemy, obieramy szypułki i kroimy na pół, następnie razem ze szpinakiem wrzucamy do miski. Z oliwy, octu, orzeszków i pieprzu przyrządzamy sos. Delikatnie mieszamy i podajemy. To znakomita propozycja na śniadanie w gorący dzień.
Łosoś z truskawkami
Skandynawia słynie z ryb, ale także z mało znanym Polakom, ale i smacznych połączeń. Jednym z takich tradycyjnych przepisów jest łosoś z truskawkami.
Składniki: kilka dzwonek lub filetów łososia, kilka plastrów dobrego, żółtego sera, 2 szklanki truskawek, olej, sól i pieprz, mak, rukola do podania.
Łososia myjemy, sprawdzamy, czy nie ma łusek, a jeśli tak, skrobiemy go, solimy i posypujemy pieprzem oraz makiem. Rybę umieszczamy w posmarowanej olejem brytfannie, układamy na nim pokrojone w plasterki truskawki i po plasterku żółtego sera. Zapiekamy około 20 minut i podajemy z sałatą. W wersji fit rezygnujemy z sera żółtego.
Sałatka ze szparagami
Sezon na truskawki zbiega się z sezonem na szparagi. Warto połączyć te dwa produkty w pysznej i lekkiej sałatce.
Składniki: garść rukoli, garść szpinaku, kilka zielonych szparagów ugotowanych na parze, szklanka truskawek, 2 kawałki sera feta (zobacz: jak wybrać ser feta)
, oliwa, ocet jabłkowy, garść bazylii, jadalne kwiaty np. stokrotki.
Szparagi kroimy na kilka kawałków, dodajemy do nich połówki truskawek, sałatę, szpinak i pokrojoną w kostkę fetę. Bazylię drobno siekamy, wkładamy do blendera, zalewamy łyżką oliwy i łyżeczką octu, dodajemy sól i pieprz i miksujemy. W razie potrzeby dodajemy oliwy. Sosem polewamy warzywa i truskawki, mieszamy i podajemy od razu.
Szaszłyki z truskawek, szynki i kurczaka
Składniki: 1 pojedyncza pierś kurczaka, kilka plastrów szynki z indyka, 1 szklanka truskawek, sól, pieprz, czerwona papryka wędzonka w proszku, tłuszcz do smażenia.
Kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Oprószamy przyprawami i obsmażamy na patelni lub grillujemy. Na patyczki do szaszłyków nabijamy kolejno: kawałki kurczaka, umyte truskawki bez szypułek i złożoną szynkę.
Pierś kurczaka z truskawkami
To danie zachwyci każdego, a jego przygotowanie nie jest trudne, więc warto spróbować.
Składniki: pierś z kurczaka, pół szklanki oliwy, szklanka rukoli, pół szklanki posiekanych orzechów pistacjowych, kilka truskawek, sól, pieprz i kmin rzymski, oliwa, ocet winny i pół szklanki soku pomarańczowego.
Piersi kroimy na pół wzdłuż, by uzyskać dwa cienkie kotlety. Posypujemy solą, pieprzem i zmielonym kminem rzymskim. Smarujemy oliwą i smażymy przez kilka minut, aż się zrumienią. Truskawki wrzucamy do miksera, zalewamy sokiem pomarańczowym i łyżeczką octu, miksujemy i powoli dodajemy 1/3 szklanki oliwy. Orzechy prażymy na suchej patelni. Na talerzu układamy liście rukoli, mięso, zalewamy to sosem i ozdabiamy połówkami truskawek i prażonymi orzechami. Jeśli wolimy truskawki w całości, gotową pierś kurczaka można podać w sałatce, jak na zdjęciu obok.
Chutney truskawkowy
Chutneye używane są jako dodatki do dań mięsnych i rybnych, a ten truskawkowy może być znakomitym uzupełnieniem np. pieczonej kaczki czy kurczaka.
Składniki: pół kilograma truskawek, łyżka octu balsamicznego, łyżka miodu, dwie łyżki sosu sojowego, dwie łyżki startego imbiru, jedna świeża papryczka chili, pieprz, garść listków mięty, łyżka curry.
Truskawki delikatnie miksujemy, dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Lekko podgrzewamy (około 10 minut, by smaki się wymieszały) i przekładamy do słoiczków. W lodówce chutney może stać nawet dwa tygodnie.
Sałatka z boczkiem i truskawkami
Składniki: kilka plastrów boczku, mieszanka sałat, truskawki, orzeszki piniowe lub nerkowe.
Plastry boczku podsmażamy, aby wytopił się z nich tłuszcz i zrobiły się chrupiące. Sałatę myjemy i układamy na talerzu. Dodajemy boczek, pokrojone, umyte truskawki bez szypułek. Na suchej patelni prażymy orzeszki i posypujemy sałatkę. Podajemy z chutneyem truskawkowym.
AD/mp/WP Kuchnia