Truskawki w nietypowych przepisach
Sałatka z truskawek i szpinaku
Sezon truskawkowy rozpoczęty. Zajadamy się nimi na surowo, w deserach, koktajlach i ciastach. Jednak te wspaniałe owoce mogą być także znakomitym dodatkiem do dań śniadaniowych czy obiadowych. Zobaczmy, do czego możemy w oryginalny sposób wykorzystać truskawki.
Składniki: 4 szklanki młodych liści szpinaku, 2 szklanki truskawek, łyżeczka dobrej oliwy, pół łyżeczki octu balsamicznego, szczypta białego pieprzu, orzeszki piniowe.
Liście szpinaku dokładnie myjemy i osuszamy. Truskawki myjemy, obieramy szypułki i kroimy na pół, następnie razem ze szpinakiem wrzucamy do miski. Z oliwy, octu, orzeszków i pieprzu przyrządzamy sos. Delikatnie mieszamy i podajemy. To znakomita propozycja na śniadanie w gorący dzień.