Truskawki w nietypowych przepisach

Sezon truskawkowy rozpoczęty. Zajadamy się nimi na surowo, w deserach, koktajlach i ciastach. Jednak te wspaniałe owoce mogą być także znakomitym dodatkiem do dań śniadaniowych czy obiadowych. Zobaczmy, do czego możemy w oryginalny sposób wykorzystać truskawki.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Sałatka z truskawek i szpinaku

Obraz
© Shutterstock.com

Sezon truskawkowy rozpoczęty. Zajadamy się nimi na surowo, w deserach, koktajlach i ciastach. Jednak te wspaniałe owoce mogą być także znakomitym dodatkiem do dań śniadaniowych czy obiadowych. Zobaczmy, do czego możemy w oryginalny sposób wykorzystać truskawki.

Składniki: 4 szklanki młodych liści szpinaku, 2 szklanki truskawek, łyżeczka dobrej oliwy, pół łyżeczki octu balsamicznego, szczypta białego pieprzu, orzeszki piniowe.

Liście szpinaku dokładnie myjemy i osuszamy. Truskawki myjemy, obieramy szypułki i kroimy na pół, następnie razem ze szpinakiem wrzucamy do miski. Z oliwy, octu, orzeszków i pieprzu przyrządzamy sos. Delikatnie mieszamy i podajemy. To znakomita propozycja na śniadanie w gorący dzień.

/ 7Łosoś z truskawkami

Obraz
© Shutterstock.com

Skandynawia słynie z ryb, ale także z mało znanym Polakom, ale i smacznych połączeń. Jednym z takich tradycyjnych przepisów jest łosoś z truskawkami.

Składniki: kilka dzwonek lub filetów łososia, kilka plastrów dobrego, żółtego sera, 2 szklanki truskawek, olej, sól i pieprz, mak, rukola do podania.

Łososia myjemy, sprawdzamy, czy nie ma łusek, a jeśli tak, skrobiemy go, solimy i posypujemy pieprzem oraz makiem. Rybę umieszczamy w posmarowanej olejem brytfannie, układamy na nim pokrojone w plasterki truskawki i po plasterku żółtego sera. Zapiekamy około 20 minut i podajemy z sałatą. W wersji fit rezygnujemy z sera żółtego.

/ 7Sałatka ze szparagami

Obraz
© Shutterstock.com

Sezon na truskawki zbiega się z sezonem na szparagi. Warto połączyć te dwa produkty w pysznej i lekkiej sałatce.
Składniki: garść rukoli, garść szpinaku, kilka zielonych szparagów ugotowanych na parze, szklanka truskawek, 2 kawałki sera feta (zobacz: jak wybrać ser feta)
, oliwa, ocet jabłkowy, garść bazylii, jadalne kwiaty np. stokrotki.

Szparagi kroimy na kilka kawałków, dodajemy do nich połówki truskawek, sałatę, szpinak i pokrojoną w kostkę fetę. Bazylię drobno siekamy, wkładamy do blendera, zalewamy łyżką oliwy i łyżeczką octu, dodajemy sól i pieprz i miksujemy. W razie potrzeby dodajemy oliwy. Sosem polewamy warzywa i truskawki, mieszamy i podajemy od razu.

/ 7Szaszłyki z truskawek, szynki i kurczaka

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 1 pojedyncza pierś kurczaka, kilka plastrów szynki z indyka, 1 szklanka truskawek, sól, pieprz, czerwona papryka wędzonka w proszku, tłuszcz do smażenia.

Kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Oprószamy przyprawami i obsmażamy na patelni lub grillujemy. Na patyczki do szaszłyków nabijamy kolejno: kawałki kurczaka, umyte truskawki bez szypułek i złożoną szynkę.

/ 7Pierś kurczaka z truskawkami

Obraz
© 123RF.COM

To danie zachwyci każdego, a jego przygotowanie nie jest trudne, więc warto spróbować.
Składniki: pierś z kurczaka, pół szklanki oliwy, szklanka rukoli, pół szklanki posiekanych orzechów pistacjowych, kilka truskawek, sól, pieprz i kmin rzymski, oliwa, ocet winny i pół szklanki soku pomarańczowego.

Piersi kroimy na pół wzdłuż, by uzyskać dwa cienkie kotlety. Posypujemy solą, pieprzem i zmielonym kminem rzymskim. Smarujemy oliwą i smażymy przez kilka minut, aż się zrumienią. Truskawki wrzucamy do miksera, zalewamy sokiem pomarańczowym i łyżeczką octu, miksujemy i powoli dodajemy 1/3 szklanki oliwy. Orzechy prażymy na suchej patelni. Na talerzu układamy liście rukoli, mięso, zalewamy to sosem i ozdabiamy połówkami truskawek i prażonymi orzechami. Jeśli wolimy truskawki w całości, gotową pierś kurczaka można podać w sałatce, jak na zdjęciu obok.

/ 7Chutney truskawkowy

Obraz
© Fotolia

Chutneye używane są jako dodatki do dań mięsnych i rybnych, a ten truskawkowy może być znakomitym uzupełnieniem np. pieczonej kaczki czy kurczaka.
Składniki: pół kilograma truskawek, łyżka octu balsamicznego, łyżka miodu, dwie łyżki sosu sojowego, dwie łyżki startego imbiru, jedna świeża papryczka chili, pieprz, garść listków mięty, łyżka curry.
Truskawki delikatnie miksujemy, dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Lekko podgrzewamy (około 10 minut, by smaki się wymieszały) i przekładamy do słoiczków. W lodówce chutney może stać nawet dwa tygodnie.

/ 7Sałatka z boczkiem i truskawkami

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: kilka plastrów boczku, mieszanka sałat, truskawki, orzeszki piniowe lub nerkowe.

Plastry boczku podsmażamy, aby wytopił się z nich tłuszcz i zrobiły się chrupiące. Sałatę myjemy i układamy na talerzu. Dodajemy boczek, pokrojone, umyte truskawki bez szypułek. Na suchej patelni prażymy orzeszki i posypujemy sałatkę. Podajemy z chutneyem truskawkowym.

AD/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy