Łosoś z salsą mango
Składniki: 6x220 g fileta z łososia norweskiego ze skórą, szczypta płatków chilli do każdego fileta, 1 łyżeczka oliwy z oliwek do smażenia. Mango salsa: 2 dojrzałe owoce mango, 1 czerwona cebula porządnie posiekana, czerwone papryczki chilli posiekane bez pestek, 2 łyżki stołowe posiekanej kolendry, skórka z jednej limonki i sok z 2 limonek, 1 płaska łyżeczka cukru, sól, 1 łyżeczka oliwy z oliwek.
Zaczynamy od salsy: owoce mango obieramy i kroimy w kosteczkę, cebulę obieramy i siekamy. Papryczki chili kroimy drobno wraz z pestkami. Kolendrę siekamy. Wszystkie składniki łączymy w misce i odstawiamy, aby smaki "przegryzły się". Przyprawiamy filety solą i płatkami chilli. Rozgrzewamy dużą patelnię z grubym dnem. Po chwili dodajemy oliwę i smażymy partiami filety - dwie minuty na część bez skóry i trzy minuty na stronę ze skórą. Skórka powinna być przyjemnie chrupiąca. Rybę zdejmujemy z patelni i wykładamy na talerze. Na wierzch dodajemy przygotowaną wcześniej salsę.