Tropikalne mango - jak użyć go w kuchni?
Ten tropikalny okaz coraz łatwiej kupić w polskich sklepach - również tych mniejszych, osiedlowych. Podczas zakupów warto zwracać uwagę na strukturę produktu - nie powinien być zbyt miękki, ale dobrze jest jeśli delikatnie odkształca się pod naciskiem palca. Co ciekawe, mango uważane jest za "owoc miłości". W okresie głodu w Indiach nasiona pozyskiwane z pestek mango służyły jako pokarm. Dojrzały, soczysty i aromatyczny owoc zapewnia wiele korzyści zdrowotnych. Oto kilka z nich oraz pyszne propozycje podania mango.
Pyszne i zdrowe
Ten tropikalny okaz coraz łatwiej kupić w polskich sklepach - również tych mniejszych, osiedlowych. Podczas zakupów warto zwracać uwagę na strukturę produktu - nie powinien być zbyt miękki, ale dobrze jest jeśli delikatnie odkształca się pod naciskiem palca. Co ciekawe, mango uważane jest za "owoc miłości". W okresie głodu w Indiach nasiona pozyskiwane z pestek mango służyły jako pokarm. Dojrzały, soczysty i aromatyczny owoc zapewnia wiele korzyści zdrowotnych. Oto kilka z nich oraz pyszne propozycje podania mango.
Przysmak na piękną skórę i odporność
Mango jest doskonałym źródłem beta-karotenu, związku neutralizującego wolne rodniki i chroniącego skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Ekstrakt z mango doskonale sprawdza się w pielęgnacji twarzy (w tym problematycznej cery trądzikowej) ciała i włosów. Przywraca skórze elastyczność i nadaje jej młodzieńczy blask. Wystarczy położyć kilka plasterków na twarz i trzymać przez około 15 minut. W produkcie tym nie brakuje także witaminy C, która korzystnie wpływa na odporność.
Wysoka zawartość antyoksydantów sprawia, że mango działa przeciwzapalnie i zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworu. Związki takie jak: astragalin, kwercetyna, kwas galusowy, izokwercetryna czy fisetin chronią organizm przed rakiem piersi, jelita grubego, prostaty i białaczką.
Mango wzmacnia pamięć i chroni wątrobę
To skarbnica witaminy B6, która pełni kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Wpływa także na kondycję mózgu i jakość snu oraz reguluje nastrój. Ponadto mango zawiera glutaminę, która poprawia koncentrację i pamięć. Włączenie mango do jadłospisu ma korzystny wpływ na wątrobę. Zawarte w nim przeciwutleniacze oczyszczają wątrobę ze szkodliwych toksyn. Ponadto ten tropikalny przysmak może poprawić wzrok. Szklanka pokrojonego mango pokrywa 25 proc. zalecanej dawki witaminy A, która pełni znaczącą rolę w zachowaniu dobrego wzroku. Warto jeść profilaktycznie mango, zwłaszcza gdy spędzamy dużo czasu przed komputerem i telewizorem.
Schudnij jedząc mango
Owoc ten jest źródłem pektyn i błonnika pokarmowego, które pomagają obniżyć poziom za wysokiego cholesterolu we krwi. Badania wykazały, że spożywanie mango pomaga kontrolować masę ciała. Wszystko za sprawą błonnika, który zwiększa uczucie sytości. Składnik ten w dodatki poprawia funkcjonowanie systemu trawiennego. Uzupełnia również niedobory potasu - brak tego pierwiastka może powodować zaburzenia równowagi płynów w organizmie i zaparcia.
Żółte smoothie z mango
Łosoś z salsą mango
Składniki: 6x220 g fileta z łososia norweskiego ze skórą, szczypta płatków chilli do każdego fileta, 1 łyżeczka oliwy z oliwek do smażenia. Mango salsa: 2 dojrzałe owoce mango, 1 czerwona cebula porządnie posiekana, czerwone papryczki chilli posiekane bez pestek, 2 łyżki stołowe posiekanej kolendry, skórka z jednej limonki i sok z 2 limonek, 1 płaska łyżeczka cukru, sól, 1 łyżeczka oliwy z oliwek.
Zaczynamy od salsy: owoce mango obieramy i kroimy w kosteczkę, cebulę obieramy i siekamy. Papryczki chili kroimy drobno wraz z pestkami. Kolendrę siekamy. Wszystkie składniki łączymy w misce i odstawiamy, aby smaki "przegryzły się". Przyprawiamy filety solą i płatkami chilli. Rozgrzewamy dużą patelnię z grubym dnem. Po chwili dodajemy oliwę i smażymy partiami filety - dwie minuty na część bez skóry i trzy minuty na stronę ze skórą. Skórka powinna być przyjemnie chrupiąca. Rybę zdejmujemy z patelni i wykładamy na talerze. Na wierzch dodajemy przygotowaną wcześniej salsę.
Naleśnikowe sakiewki z mango
Składniki: 250 g mąki, 1 szklanka mleka, 125 ml wody gazowanej, 2 jajka, dojrzałe mango, tłuszcz do smażenia, świeża mięta do dekoracji.
Wszystkie składniki oprócz mango łączymy na masę do naleśników. Naleśniki smażymy na małej ilości tłuszczu. W każdy zawijamy kawałki mango, formujemy sakiewki i dekorujemy miętą.
Sałatka z mango
Składniki: 1 małe mango, 1 średnio dojrzałe awokado, orzechy włoskie, rukola, oliwa z oliwek.
Mango obieramy i kroimy w plasterki, czynność powtarzamy z awokado. Na talerzu układamy rukolę, dodajemy owoce, całość skrapiamy oliwą i dodajemy orzechy.
Pudding z mango
Składniki: 3 łyżeczki nasiona chia, 200 ml mleka migdałowego, dojrzałe mango, wiórki kokosowe.
Mleko łączymy z nasionami, wkładamy do lodówki. Po kilku godzinach mieszamy, aby napęczniałe ziarenka równomiernie się ułożyły. Miąższ z mango mieszamy z wiórkami kokosowymi. Warstwy puddingu układamy w szklance z kawałkami mango. Podajemy po schłodzeniu.