Tropikalne mango - jak użyć go w kuchni?

Ten tropikalny okaz coraz łatwiej kupić w polskich sklepach - również tych mniejszych, osiedlowych. Podczas zakupów warto zwracać uwagę na strukturę produktu - nie powinien być zbyt miękki, ale dobrze jest jeśli delikatnie odkształca się pod naciskiem palca. Co ciekawe, mango uważane jest za "owoc miłości". W okresie głodu w Indiach nasiona pozyskiwane z pestek mango służyły jako pokarm. Dojrzały, soczysty i aromatyczny owoc zapewnia wiele korzyści zdrowotnych. Oto kilka z nich oraz pyszne propozycje podania mango.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 9Pyszne i zdrowe

Obraz
© 123RF.COM

Ten tropikalny okaz coraz łatwiej kupić w polskich sklepach - również tych mniejszych, osiedlowych. Podczas zakupów warto zwracać uwagę na strukturę produktu - nie powinien być zbyt miękki, ale dobrze jest jeśli delikatnie odkształca się pod naciskiem palca. Co ciekawe, mango uważane jest za "owoc miłości". W okresie głodu w Indiach nasiona pozyskiwane z pestek mango służyły jako pokarm. Dojrzały, soczysty i aromatyczny owoc zapewnia wiele korzyści zdrowotnych. Oto kilka z nich oraz pyszne propozycje podania mango.

/ 9Przysmak na piękną skórę i odporność

Obraz
© 123RF.COM

Mango jest doskonałym źródłem beta-karotenu, związku neutralizującego wolne rodniki i chroniącego skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Ekstrakt z mango doskonale sprawdza się w pielęgnacji twarzy (w tym problematycznej cery trądzikowej) ciała i włosów. Przywraca skórze elastyczność i nadaje jej młodzieńczy blask. Wystarczy położyć kilka plasterków na twarz i trzymać przez około 15 minut. W produkcie tym nie brakuje także witaminy C, która korzystnie wpływa na odporność.
Wysoka zawartość antyoksydantów sprawia, że mango działa przeciwzapalnie i zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworu. Związki takie jak: astragalin, kwercetyna, kwas galusowy, izokwercetryna czy fisetin chronią organizm przed rakiem piersi, jelita grubego, prostaty i białaczką.

/ 9Mango wzmacnia pamięć i chroni wątrobę

Obraz
© Shutterstock.com

To skarbnica witaminy B6, która pełni kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Wpływa także na kondycję mózgu i jakość snu oraz reguluje nastrój. Ponadto mango zawiera glutaminę, która poprawia koncentrację i pamięć. Włączenie mango do jadłospisu ma korzystny wpływ na wątrobę. Zawarte w nim przeciwutleniacze oczyszczają wątrobę ze szkodliwych toksyn. Ponadto ten tropikalny przysmak może poprawić wzrok. Szklanka pokrojonego mango pokrywa 25 proc. zalecanej dawki witaminy A, która pełni znaczącą rolę w zachowaniu dobrego wzroku. Warto jeść profilaktycznie mango, zwłaszcza gdy spędzamy dużo czasu przed komputerem i telewizorem.

/ 9Schudnij jedząc mango

Obraz
© Shutterstock.com

Owoc ten jest źródłem pektyn i błonnika pokarmowego, które pomagają obniżyć poziom za wysokiego cholesterolu we krwi. Badania wykazały, że spożywanie mango pomaga kontrolować masę ciała. Wszystko za sprawą błonnika, który zwiększa uczucie sytości. Składnik ten w dodatki poprawia funkcjonowanie systemu trawiennego. Uzupełnia również niedobory potasu - brak tego pierwiastka może powodować zaburzenia równowagi płynów w organizmie i zaparcia.

/ 9Żółte smoothie z mango

/ 9Łosoś z salsą mango

Obraz
© Materiały prasowe

Składniki: 6x220 g fileta z łososia norweskiego ze skórą, szczypta płatków chilli do każdego fileta, 1 łyżeczka oliwy z oliwek do smażenia. Mango salsa: 2 dojrzałe owoce mango, 1 czerwona cebula porządnie posiekana, czerwone papryczki chilli posiekane bez pestek, 2 łyżki stołowe posiekanej kolendry, skórka z jednej limonki i sok z 2 limonek, 1 płaska łyżeczka cukru, sól, 1 łyżeczka oliwy z oliwek.

Zaczynamy od salsy: owoce mango obieramy i kroimy w kosteczkę, cebulę obieramy i siekamy. Papryczki chili kroimy drobno wraz z pestkami. Kolendrę siekamy. Wszystkie składniki łączymy w misce i odstawiamy, aby smaki "przegryzły się". Przyprawiamy filety solą i płatkami chilli. Rozgrzewamy dużą patelnię z grubym dnem. Po chwili dodajemy oliwę i smażymy partiami filety - dwie minuty na część bez skóry i trzy minuty na stronę ze skórą. Skórka powinna być przyjemnie chrupiąca. Rybę zdejmujemy z patelni i wykładamy na talerze. Na wierzch dodajemy przygotowaną wcześniej salsę.

/ 9Naleśnikowe sakiewki z mango

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 250 g mąki, 1 szklanka mleka, 125 ml wody gazowanej, 2 jajka, dojrzałe mango, tłuszcz do smażenia, świeża mięta do dekoracji.

Wszystkie składniki oprócz mango łączymy na masę do naleśników. Naleśniki smażymy na małej ilości tłuszczu. W każdy zawijamy kawałki mango, formujemy sakiewki i dekorujemy miętą.

/ 9Sałatka z mango

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 1 małe mango, 1 średnio dojrzałe awokado, orzechy włoskie, rukola, oliwa z oliwek.

Mango obieramy i kroimy w plasterki, czynność powtarzamy z awokado. Na talerzu układamy rukolę, dodajemy owoce, całość skrapiamy oliwą i dodajemy orzechy.

/ 9Pudding z mango

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 3 łyżeczki nasiona chia, 200 ml mleka migdałowego, dojrzałe mango, wiórki kokosowe.

Mleko łączymy z nasionami, wkładamy do lodówki. Po kilku godzinach mieszamy, aby napęczniałe ziarenka równomiernie się ułożyły. Miąższ z mango mieszamy z wiórkami kokosowymi. Warstwy puddingu układamy w szklance z kawałkami mango. Podajemy po schłodzeniu.

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary